IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо е толкова трудно разпадането на еврозоната

От юридическа гледна точка излизането от валутния съюз означава напускане на самия ЕС, като въпросът е, ще покани ли обединена Европа Гърция отново в общността, пише FT

19:03 | 21.09.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Някои страни от еврозоната са преследвани от угризения, присъщи за разочарования потребител, който съжалява, че е прахосал парите си за поредната нефункционална вещ. Те биха искали да разглобят това, което си купиха преди почти 20 години и сглобиха в края на 90-те, но единственото което могат да направят сега е да строшат непотребната си играчка, наред с цялата рамка на европейското сътрудничество, изграждана в годините след Втората световна война.

Междувременно светът се ужасява при мисълта, че еврозоната може да отприщи нова вълна дългови и банкови кризи. Ако това се случи, няма да е първият път, когато европейската глупост ще доведе до световен катаклизъм, пише Мартин Улф в коментар за Financial Times.

Залитанията на местните политици, опитващи се да спечелят подкрепата на силно разочарованите избиратели, единствено влошат нещата, докато идеализмът, който съпътстваше европейския проект от самото начало сега безвъзвратно е изгубен. И все пак егоистичните интереси на отделните страни могат да предложат някакъв, макар и повърхностен заместител.

Жак Кайло, главен икономист на Royal Bank of Scotland (RBS) излага проблемите в наскоро публикувано изследване. Първо, пише Кайло, европейските лидери не могат да възприемат мащабите и характера на кризата. Кайло припомня че, безогледното раздаване на нови кредити е също толкова лошо, колкото и безконтролното задлъжняване. Той е прав.

Сега обаче, трябва да отчетем и два нови проблема – това, че опозицията в Германия се противопоставя на политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) и второ, фактът че холандският премиер Марк Рут предложи идеята за насилствено изгонване на страни от еврозоната.

И все пак основополагащата идея при създаването на валутния съюз беше, че той няма да бъде разтурван, а националните валути ще останат в историята. Предполагаемите ползи от единната европейски валута са функция на този принцип, тъй като дори допускането, че еврозоната може да бъде напусната автоматично връща валутния риск.

Нещо повече, посочва Кайло, „не виждаме никакво политическо решение, което може успешно да понижи рисковите премии отново до пренебрежими нива при условие, че съществува опция за напускане на еврозоната“.

В настоящия момент рисковете, пред които са изправени инвеститорите са свързани не само с нарастващите национални дългове и състоянието на публичните финанси в еврозоната, но и със заплахата, че определени страни могат да напуснат валутния съюз.

Последна актуализация: 03:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Ясно е че Евросъюза потъва заради лошото управление на парите. Дори и тук в България парите на евросъюза се харчат безразборно и потъват в различни сметки. Лошото обаче е, че САЩ са обвързали не само Европа, но и Азия и са се вкопчили като кърлеж навсякъде и промяната на една такава политика е нещо много трудно и много генерални промени ще изисква, защото са обвързани освен банките и големите пазари, петролните потоци и т.н. Така че сриването на банковата система, което междувпрочем не може да се случи просто ей така, не би променила нищо, просто би утежнила нашето положение. Самият ЕС вече осъзнава тежкото си положение и разбира, че края на този съюз идва и то не за друго, а заради многочленството и финансирането на това многочленство. Това е бил един добър съюз на едни на брой държави в началото, затова е бил стремежът на всички да са в него, сега вече не е!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Гърция е фалирала отдавна, въпрос на време е това да се признае официално!Меркел е против изгонването на Гърция от еврозоната, защото това би предизвикало ефект на доминото и за останалите 16 държави!Меркел казва пък , че няма нищо страшно за еврото, но Х. Кол не е съгласен с нея , както и повечето германци, които се безпокоят повечето за еврото.......а не за безработицата !!! Най-големите кредитори на Гърция са: 1- гръцките банки, 2- Сосиете дженерал. Най-големия кредитор на Италия - Уникредит. Тези всичките държат над 70% от банковия капитал в БГ. Така че ако не сте пълни глупци явно разбирате какво ще стане с "БГ" банките, при евентуален фалит на Гърция и Италия! Само пълни *** могат да си мислят, че като Гърция потъне, на България ще и се размине...?!Накратко кризата в БГ сега идва, до сега беше само предястието!!!Не е луд тоя, който яде зелника, а тоя който му го дава !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
amanotumnici
преди 12 години
Отдавна е ясно, че гърците трябва да излязат от еврозоната. Те са дебалансирани. След като се върнат към драхмата, тя ще се обезцени. Разходите им ще паднат. Това, което е неизбежно, стандартът им на живот, също ще падне. Огромният дълг ще бъде още по-трудно възможен за възстановяване, но поне няма да потъват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Иван Митев
преди 12 години
Наистина е чудно, как е възможно да се допуска продължаване развитие на сегашна криза само заради запазване на конкретна държавна финансова грешка, която ако се прекрати ще осигури премахване на сегашни трудности?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Еврото се срива автоматично с краха на фондовите борси! Край на ЕС, на еврозоната и еврото! ! Как ви звучи, индекса Dow Jonson, на ниво 1000 до края на годината? Тригодишно разминаване в 5 вълни, на всички индикатори спрямо индекса, само едно означава: Фалит! Който ще се случи от 3 до 6 месеца. Бъдете готови за най-лошото!И къде ще са тогава хората от ЕС.....на улиците естествено, във всеки европейски град и държава, ще има международен хаос и хаоса ще дойде от Америка....защо ли...??? И Русия ще започне да продава газ и петрол и суровини в Рубли ......защо ли...???Изводите си ги направете сами!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още