IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P предупреди Бундестага за опасност при разширяване на фонда за стабилност

Берлин не трябва да надценява силата на германската икономика при разширяване на спасителния пакет за еврото, смятат от агенцията

17:04 | 26.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
S&P предупреди Бундестага за опасност при разширяване на фонда за стабилност

При планираното подсилване на спасителния пакет за еврото и Германия може да попадне в полезрението на рейтинговите агенции, смятат от Standard & Poor's.

Различните алтернативи за реформа на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF) могат да повлияят на кредитния рейтинг, заяви експертът на S&P Дейвид Беерс, цитиран от Handelsblatt. Това според него важи и за водещи страни от еврозоната като Германия и Франция.

В четвъртък Бундестагът трябва да решава за оспорваното увеличаване на кредитните гаранции за EFSF. В тази връзка Беерс предупреждава Германия, че не трябва да надценява собствената си икономическа мощ.

Все още не е ясно как политиците ще усилят фонда и колко ефективни ще са тези мерки. Все по-ясно ставало обаче, че ролята на регулатор, която трябва да изпълнява EFSF, не  може да се усилва без риск и без допълнителни разходи. „Стигаме до момента, в който гаранциите по смисъла на EFSF ще стигнат до предела си“, казва Беерс.

Възможността за растеж на германската икономика се надценява от много икономисти, смята Беерс. Но и те трябвало да признаят, че съдбата на немската икономика е тясно свързана с тази на съседните страни. Германците не могат да избягат от това. „Представата, че те ще могат някак си да се изплъзнат тихомълком, се дискредитира от икономическите показатели и от тяхното финансово състояние“, твърди Беерс.

Последното решение на европейските държавни ръководители предвижда EFSF да бъде разширен и снабден с нови инструменти за подкрепа на задлъжнелите страни от еврозоната. За кредитни гаранции вече са определени 440 млрд. евро, а не досегашните 250 млрд. евро. Държавните гаранции се повишават до 780 млрд. евро, а делът на Германия ще бъде повишен от сегашните 123 млрд. на 211 млрд. евро.

Гласуването на промените в Европейския механизъм за финансова стабилност в Берлин в четвъртък е важен тест за това, дали канцлерът Ангела Меркел има достатъчно подкрепа за политиката си и сред своите съпартийци. През уикенда няколко противници и поддръжници изразиха мненията си.

Според Беерс именно съпротивата в страни като Германия срещу принудата да се бърка още по-дълбоко в джоба, е причина за последните дискусии и търсене на нови, още по-обхватни алтернативи. Възможностите включват както подкрепа на ESFS от страна на Европейската централна банка, така и по-силна интеграция на финансовата политика в еврозоната. По-тясното сътрудничество би могло от една страна да облекчи силно задлъжнели страни като Гърция, но от друга страна да увеличи разходите за кредити за страни като Германия и Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Fi4eto
преди 12 години
Докато не затворят човките на рейтинговите агенции трудно ще се справят с т.нар. криза. Просто не се сещат че прекаляват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още