IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Фабер: Златото може да падне до 1100 долара

Евентуална негативна корекция от 40% не би изненадала известния с негативните си прогнози анализатор

16:47 | 26.09.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Марк Фабер: Златото може да падне до 1100 долара

Цената на златото, която през последните седмици се понижи, следвайки по-широката тенденция на разпродажби, ще падне дори още повече, казва Марк Фабер, автор на Gloom Boom, and Doom Report в интервю за CNBC.

„Инвеститорите надцениха златото твърде много, когато позволиха цената му да премине границата от 1900 долара“, коментира Фабер, който държи 25% от активите на управлявания от него фонд в злато.

Днес златото се движи в доста широки граници след пропадането си от миналата седмица при около 1 630 долара за тройунция.

„Много скоро златото ще се обезцени до 1500 долара и ако не успее да се задържи на тези нива може да падне до 1100 – 1200 долара „, посочва инвеститорът.

Фабер, според когото разпродажбите са следствие от напрежението при индустриални метали като цяло, допълва, че евентуална негативна корекция от 40% не би го изненадала.

В петък златото отбеляза най-силния дневен спад от 5 години насам.

Последният срив на цената на златото се случи след месеци на устойчив ръст, който накара мнозина анализатори да прогнозират, че цената на благородния метал ще надхвърли 2000 долара за тройунция.

Въпреки че в дългосрочен план Фабер прогнозира мечи пазар, инвеститорът вижда ръст на индексите в краткосрочен план.

„Разпродажбите както на фондовия, така и на златния пазар са прекомерни и според мен сега наблюдаваме възстановяване“, посочва той. „След това възстановяване, което ще се случи в рамките на тази седмица, ще последва продължително забавяне“.

Според Джон Удс, инвестиционен директор на Citi Private Bank цената на златото ще падне до около 1400 долара, преди да продължи възходящата си траектория.

„Придобиването на злато през последните няколко седмици беше прекомерно и разпродажбите сега също ще са прекомерни“, допълва той. „Не мисля обаче, че дългосрочната тенденция на повишаване на цената на златото е нарушена“.

Старта на сесията в понеделник беше волатилен поради разочароващите резултати от срещата на Международния валутен фонд (МВФ) през почивните дни, която не доведе до нов план за разрешаването на дълговата криза в еврозоната.

В началото на август Фабер прогнозира краткосрочно възстановяване на индексите. Оттогава S&P 500 се е понижил с 50 пункта. 

Въпреки че през последните седмици пазарният фокус остава върху Гърция и еврозоната, Фабер вярва, че разпродажбите всъщност са предизвикани от забавянето в Китай.

„Азиатските пазари са слаби, азиатските валути са слаби и икономически чувствителните акции също са слаби, тъй като забавянето в Китай е чувствително“, казва той.

Някои наблюдатели предупреждават, че реалният размер на китайския дълг е много по-голям, отколкото предполага официалната статистика, тъй като в голямата си част той е акумулиран на регионално ниво.

Въпреки това Фабер посочва, че дългосрочните инвеститори, които „вярват в азиатската приказа на икономически растеж“ не трябва да се паникьосват. „Ако не друго, дефицитите и правителствените интервенции  в Китай водят до инвестиции в инфраструктура“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
EMONED
преди 12 години
За Сорос е ясно,той се изчисти много рано,под 1100 USD за тройунция,но какво се случи с прогнозите за 5000 USD за XAU.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
Много скоро златото ще се обезцени до 1500 долара и ако не успее да се задържи на тези нива може да падне до 1100 1200 долара , посочва инвеститорът.....колко по-ясно да ти го каже??????....поздрави от Сорос....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
newcastle
преди 12 години
не е казал такова нещо в интервюто.каза че следващите два дни ще купува злато и че s&p може да падне до 1100-1000.може да га гледате на сайта на снбс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
Китай е балон - Фабер би трябвало да му е добре известно - а това че златот щяло да падне до 1100 $ не знам как точно го изчисли - плълни измислици за мен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още