IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Защо златният стандарт няма да проработи?

Фиксираният обменен режим, дори ако не е златен стандарт - такъв свят просто няма да функционира, казва икономистът

12:36 | 10.11.10 г. 35
Автор - снимка
Създател
Рубини: Защо златният стандарт няма да проработи?

Евентуалното въвеждане на златен стандарт единствено ще направи бизнес цикъла по-екстремен, казва икономистът Нуриел Рубини, цитиран от CNBC.

Нещо повече, златният стандарт допълнително ще затрудни централните банки, когато им се налага да се справят с инфлация или дефлация, казва Рубини, който е председател на Roubini Global Economics. „В същото време подобна политика по никакъв начин няма да помогне за справянето с безработицата“.

„Фиксираният обменен режим, дори ако не е златен стандарт, такъв свят просто няма да функционира. Защото в подобен свят валутната политика по дефиниция вместо да е контрациклична става проциклична“, казва Рубини. „Представете си, че имате фиксиран валутен режим, това само ще утежни бизнес цикъла“, допълва той.

Рубини предлага да разгледаме две страни – една, чиято икономика нараства много бързо, и друга, която има много бавен икономически ръст.

Икономиката, която нараства много бързо, ще има склонност да прегрява – феномен, характеризиран с ускорен растеж, инфлация и потенциал за поява на балони от активи. В икономиката, която нараства по-бавно, ще се наблюдава тенденция към дефлационен натиск и рецесия. Така че, вместо да има централна банка с капацитет успешно да балансира тези тенденции, при фиксиран обменен режим икономиката ще продължи да подсилва съществуващите негативни тенденции в бизнес цикъла, обяснява Рубини.

Въпреки че Рубини е известен като икономист, който оспорва конвенционалните възгледи, неговото виждане за златния стандарт съвпада с мнението на болшинството икономисти. „Това е точно обратното на всички оптимални идеи за валутната политика“, казва Рубини.

Сред защитниците на златния стандарт от дълги години се нареждат много австрийски икономисти и всички, които са притеснени от манипулация на паричното предлагане от централните банки. По-рано тази седмица президентът на Световната банка Робърт Зелик направи изказване, което беше възприето като призив за връщане към златния стандарт и дори много от заклетите привърженици на тази политика се показаха скептични към позицията му. Днес обаче той поясни, че не е бил разбран правилно.

„За да бъдем честни към него (Зелик), той говореше за широк кръг от проблеми на глобалната икономика, така че това не беше предложение, фокусирано върху идеята да се върнем към някакъв модифициран златен стандарт“, посочва Рубини.

Идеята за златен стандарт, по думите на икономиста, е ужасяваща. „Има много фундаментални проблеми с всеки възможен вариант на златния стандарт“, казва той.

Обобщение на позицията на Рубини вероятно би започнало с това, че по принцип режим на фиксиран обменен курс или златен стандарт ограничава гъвкавостта и обхвата на действията, които централните банки могат да предприемат, за да подпомогнат икономиката на страните си. При фиксиран обменен режим централните банки имат по-малка способност да максимизират заетостта, да стимулират растежа и да успокояват цените. Както Рубини изрично подчертава, фиксираният обменен режим пречи на способността на централните банки да предоставят спешна помощ за икономиката, когато това е необходимо.

Според икономиста съществуват и други ключови проблеми с приложимостта на идеята за глобален златен стандарт. Една от основните пречки е в наличните нива на златните резерви на централните банки.

„Ако имате златен стандарт или модифициран златен стандарт, какво правите в случай на банкова паника, при която клиентите започнат да теглят парите си – ако нямате достатъчно злато, с което напълно да подкрепите валутата си?“, пита Рубини и обяснява, че повечето централни банки в днешните икономики имат много по-големи финансови задължения, отколкото златни резерви. Всъщност, според Рубини, при повечето централни банки това съотношение е 40 или 50 към 1.

Разбира се, много от тези, които подкрепят златния стандарт биха казали, че ограничаването на способността на централните банки да увеличават своя ливъридж ще е позитивна страна от приемането на златен стандарт.

Освен проблемът за недостатъчните златни резерви на централните банки съществуват и исторически проблеми, които са затруднявали икономиките, използвали златен стандарт. Един от най-неприятните от тези проблеми е влиянието на златния стандарт върху традиционните бизнес цикли.

Ако погледнем историята, казва Рубини, когато са използвани златни стандарти, икономиките непрестанно са били заплашени от циклични спазми. „Когато имате традиционен златен стандарт, цикли на резки спадове и подеми на икономическата активност са били съвсем в реда на нещата. Едва след като загърбихме златния стандарт, централните банки успяха да да изгладят бизнес цикъла и да го направят по-малко волатилен. Точно това и направихме по време на финансовата криза“, казва Рубини.

Позицията на Рубини пряко противоречи на австрийската теория за бизнес циклите, според която циклите на подем и спад са причинени от това, че златният стандарт е бил изоставен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 0 rate down comment 0
Rekesse
преди 12 години
Напълно съм съгласен с коментар 30!!! След като се въведе златния стандарт, няма да има никаква нужда от книжни пари, а ще може да се търгува директно със злато... Е малко неудобно, но няма опастност от пренасищане на пазара с хартия... Примерно да се отсекат златни монети от по 1, 1/2, 1/5, 1/10, 1/20, 1/50 и 1/100 трой унция/oz/ съдържание на чисто злато в сплавта на 3 гр монета например, или да се намери нацин коя колко да тежи, като разбира се 1, 1/2, 1/5, 1/10 тегловни части да са от чисто злато-995, 999 .... Какво става тогава??! Силните икономики "изземват" златото на по слабите и става страшно... Питам ,откъде ще вземе злато Гърция да си плаща за вноса на жизнено важни за икономиката си суровини... Ами какво ще прави България..... Тогава гастарбайтерите ни няма да са толкова добре платени в Европа... Все пак в злато ще се плаща... Мисля, че златния стандарт не може да бъде въведен, защото НА НИКОЙ НЕ МУ СТИСКА.....!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Основния проблем е, че в днешната икономика се измерва и стреми към печалба на пари, които са си виртуални в действителност. Основната печалба е полезността. Аз лично не вижда никаква полза от 100-те коли на един милиардер при положение, че той би могъл да се вози само в една в даден момент. Останалите коли в случая са чиста загуба на ресурси и капитал. А ние ги отчитаме като потребление и растеж при покупката на 101 кола.Важните неща са полезност, ефективност при производство и експлоатация, натрупване на знания. А всички са се вторачили в неща като пари, власт, слава. Постигането им не води до щастлив живот или нещо смислено, а само до нещастие за другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 0
DanilOlivo
преди 13 години
Кое му е доброто на примера? Направете ми голяма услуга да ми обясните!Дали фактът, че сме последни по енергийна ефективност в ЕС, не е една от основните причина да сме и последни по средна заплата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 1
JackDaniels
преди 13 години
"Вие ми звучите като шеф на митница с който говорех скоро, според който, колко повече горива се потребяват от населението(и оттам събираем акциз и ДДС), толкова по-висок щял да бъде растежа :) Аз само го питах: какво ще стане, ако се открие перпетум-мобиле двигател, и няма да има нужда да ползваме горива - ще станем по-бедни ли? Той ми отговори като вас - ти не разбираш от Икономика :)"Много добър пример са ви дали, но за съжаление не сте си направили труда да помислите дори. По типично ганювски тертип сте готов да минете през девет планини и да донесете вода от десетата само и само да докажете това което ви се струва, че е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 0
amanotumnici
преди 13 години
Първо, обединяване на парите е невъзможно, поне на този етап. Всяка парична единица има история и нито американците ще се откажат от долара, нито британците от лирата. Плюс това, валутата е лост в икономиката. Освен, че може да се печатат пари, може да се купува и продава чужда валута, като по този начин се влияе върху валутния курс на страната. Това оказва влияние върху външната търговия. Т.е., по този начи една страна може да влиея върху търговския баланс.Второ, ако срещу всяка парична единица е записано злато, парите губят част от функциите си. Всъщност, връщаме се в средновековието, когато златото е било парична единица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 0
amanotumnici
преди 13 години
Страхотен коментар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 0
Pitashtia
преди 13 години
Необходимо е да се преосмисли ролята на парите . Ето една задачка. Законът разпорежда когато някой внася пари в Банката срещу сумата да се записва количеството злато, което в момента може да се купи с тях на борсата и се задължава да върне паричния му еквивалнт по текушите цени когато вложителят си поиска парите. Когато банката отпуска кредит той е във виртуално злато. Вместо сумата в пари се записва количеството злато което може да се купи с тях. Така при инфлация вложителите няма да губят от стойността на вложенията си, а при дефлация заемополучателя няма да се товари с допълнителна стойност. Философията е , че парите са преносител на стойност, разписка, че там на пазара има стока която ти принадлежи. Както инфлацията, така и дефлацията са драстично нарушаване на правото на собственост, основното човешко право и фундамента на пазарното стопанство. Тук е проблемът, а останалото е каканижене на *** и зубрачи.Въпросът е кой ще загуби ако при тези правила се печатат пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 0
Pitashtia
преди 13 години
Истинска икономическа наука няма и то не защото икономиката е особено сложна система, а защото се идеологизира и се защитават определени интереси. Как е възможно многобройните положителни, вътрешно присъщи връзки да не се индендифицират, да няма модел със изход и вход, а от там да се моделират отрицателни обратни връзки, които да компенсират структурната неустойчивост на обекта за управление. Защо една и съща обратна връзка ту се нарича акселератор, ту се нарича мултипликатор, а изводите и препоръките за справяне с кризата понякога са диаметрално противоположни. Възможно е да се въведе виртуален златен или продуктов стандарт, но само ако всички основни валути се обединят в една и се промени значително регулацията. Светът отдавна има нужда от обединение на валутите на развитите страни и прекратяване надцакването с курсовете и печатането на долари.Световните лидери обаче не поемат отговорността и това ще завърши много зле особено за САЩ и ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 0
Tony
преди 13 години
Много хубава дискусия по темата икономика.Истината е, че всяка една икономическа теория би работила, ако се прилагаше изцяло. За съжаление, когато държавата има пари и иска да ги даде на обръчите от фирми, прилага теотията на Кейнс. Когато държавата няма пари и не може да даде за здравната и пенсионната система, прилага монетарната теория на Фридман.Проблемът е, че дървата има властта да променя правилата на играта ВИНАГИ в нейна полза. Това не е Макроикономика, а си е политика.За наша радост ние сме във валутен борд. Кой каквото си изхарчи, ще си го плати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 1
DanilOlivo
преди 13 години
:) Само да ви попитам, дали знаете какво изучава икономиката, и какви са целите й? Вие ми звучите като шеф на митница с който говорех скоро, според който, колко повече горива се потребяват от населението(и оттам събираем акциз и ДДС), толкова по-висок щял да бъде растежа :) Аз само го питах: какво ще стане, ако се открие перпетум-мобиле двигател, и няма да има нужда да ползваме горива - ще станем по-бедни ли? Той ми отговори като вас - ти не разбираш от Икономика :)По точка 1 - а тия пари на чужденци какво са - тяхна консумация, или техни спестявания. :)А за БВП : Как ще се отрази върху БВП, изключително мощно земетресение, което срива половината държава. Това мисля е достатъчно, да ви убеди, че този показател измерва само БВП - т.е. сам, себе си. Няма нищо общо с реалния растеж на една икономика.Поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още