IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Всички ще пострадат от повишаващото се евро

ЕЦБ по-скоро ще унищожи всеки шанс за възстановяване в страните от групата PIIGS, отколкото да обмисли по-нататъшно вливане на ликвидност, смята икономистът

13:09 | 22.10.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Рубини: Всички ще пострадат от повишаващото се евро

Европейската централна банка трябва по-малко да се притеснява за „фантомния риск“ от инфлация и вместо това да се фокусира върху нарастващата опасност от дефлация, която е вероятно следствие от евентуална валутна война, казва Нуриел Рубини, ръководител на Roubini Global Economics, цитиран от CNBC.

Притесненията за инфлация, изразени от Европейската централна банка (ЕЦБ), спъват възстановяването на обременената от дългове периферия на еврозоната – Португалия, Италия, Ирландия, Гърция и Испания (PIIGS), казва Рубини.

Вместо това, банката трябва да помисли върху по-нататъшно вливане на ликвидност, както направиха централните банки в САЩ и Великобритания.

„Твърдоглавите шефове на ЕЦБ по-скоро ще унищожат всеки шанс за възстановяване в PIIGS, отколкото да обмислят по нататъшно вливане на ликвидност, което те смятат за неприемливо, аргументирайки се с опасността от инфлация“, казва Рубини.

„Дефлация, а не инфлация е рискът който заплашва PIIGS“, добавя той.

Рубини заяви, че валутното напрежение е достигнало точката на кипене. Страните които харчат прекалено много, трябва да намалят вътрешното потребление и от там - дълговото си финансиране, казва той. От друга страна тези които пестят, отказват да намаляват зависимостта си от нетния си износ.

„Тази игра с валутите и нетния износ означава, че дадена страна печели, а някоя друга губи и войната за девалвация на валутите е гарантирана“, казва Рубини.

Ако Китай, развиващите се пазари и някои други страни с фискални и търговски излишъци продължават да не позволяват на валутите си да поскъпват посредством интервенции на пазара – с което ограничават вътрешната си инфлация – единственият начин, за страните с дефицити да понижат валутните си курсове е чрез продължителна дефлация. Това пък ще доведе до двойна рецесия, казва той.

Този проблем е още по сериозен за страните PIIGS, които страшно много се нуждаят от истинско номинално понижение на еврото, посочва Рубини.

„Вместо това валутната политика на ЕЦБ и строгата фискална политика на Германия, подсилват еврото и насърчават още повече рецесионната дефлация в PIIGS“, казва Рубини.

Той посочва, че положението е дори още по-лошо в изпадналата в стагнация Япония, която се сблъсква с допълнителна дефлация и се нуждае от по-слаба йена, въпреки че има голям излишък по текущата сметка, който води до укрепване на йената.

„Повишаването на еврото скоро ще предизвика много неприятности в PIIGS, тъй като рецесията ще се задълбочи и рискът по държавните им дългове ще се повиши до критична точка.“

Европа ще трябва да се намеси на валутния пазар, но тази интервенция едва ли ще спре възхода на еврото, особено ако тя е с малък размер“, казва Рубини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
amanotumnici
преди 13 години
В момента големите страни се чудят как да излязат от кризата. Трябва по някакъв начин да стимулират вътрешното си производство и потребление. Към момента това може да стане с по-силен износ, защото с това се увеличава производството, заетостта и доходите на хората. Щом има продажби, ще има печалби и заплати. Когато една страна има по-слаба валута, по-изгодно е да продава навън, отколкото вътре в страната. Вноса става скъп, което допълнително кара вътрешното потребление да се заспокоява с вътрешно производство, ако е възможно. Това завърта бизнеса вътре в страната. Минуса на цялата работа е, че самата страна си сваля стандарта на живот спрямо останалите страни, т.е. ако отидат в чужбина ще са по-бедни. Но важното е, че вътре в страната се вдига стандарта. Затова повечето страни решават първо да вдигнат стандарта вътре в страната, а след това да се борят за този извън нея. Ако се получи сблъсък на на мощни икономики в т.н. валутна война ... ще победи този, който има повече печатници :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
FINTA
преди 13 години
Звучи разумно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
hellwitch
преди 13 години
Toq e absolutna 4erna stanciq.Az ot nego edna polojitelna prognoza ne sum 4ul. Vuobste ne znam zasto mu se vruzvat da publikuvat izqvleniqta mu. Do predi 1 mesec tvurdeshe 4e razteja v USA ste e pod 1% a toj se okaza po4ti dva. Po negovite prognozi do sega ne samo krizata da ne e svurshila, kakto izglejda v pove4eto strani, no da e propadnal celq svqt v haos.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
mrvip
преди 13 години
А дали пък ребалансирането на икономиките, които имат отрицателен нетен износ, т.е. потребяват повече, отколкото произвеждат, не е по-устойчиво решение от девалвацията? Трябва ли да обвиняваме Германия за това, че произвежда ефективно и има конкурентен износ? Ако ЕЦБ увеличи ликвидността, за да е в крак с другите печатари, те могат да отговорят със същото, къде е края на тази спирала?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още