IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Белият дом върви към фискален крах

С перспективата за двугодишен политически пат, разчистването на кашата в страната ще остане задача за следващия американски президент, коментира икономистът

18:38 | 27.10.10 г. 26
Автор - снимка
Създател
Рубини: Белият дом върви към фискален крах

Какво е представянето на американския президент Барак Обама във фискалната сфера? Той наследи най-тежката икономическа криза от Голямата депресия насам, както и бюджетен дефицит, който след приемането на така необходимите финансови мерки за спасяване на банките и след серия от безотговорни данъчни облекчения, достигна почти 1 трилион долара.

От друга страна пакетът, предложен от Обама за стимулиране на икономиката и спасяването на финансовата система, ниските лихвени проценти и вливането на ликвидност от страна на Федералния резерв предотвратиха нова депресия. Президентът заслужава похвала и за това, че САЩ, единствена сред развитите страни, подкрепя политиката за „растеж сега“, вместо „ограничаване на бюджетните разходи сега“.

Това обаче е само едната страна на монетата, пише Нуриел Рубини, председател на Roubini Global Economics в коментар за Financial Times. Трябва да оценяваме представянето на президента и по неговата способност да предвижда какво ще е необходимо на икономиката след няколко години, а от тази гледна точка картината не е толкова розова.

Като се имат предвид очакваната фискална политика след междинните избори за Конгрес и Сенат, както и отшумяващите икономически стимули, американската икономика скоро ще изпита сериози фискални проблеми. Допълнителна трудност е и фактът, че повечето от данъчните облекчения, приети в периода 2001 г. - 2003 г., все още са в сила.

Поради пропуските на администрацията икономиката на страната сега е оставена изцяло в ръцете на Фед, който вероятно ще обяви допълнително вливане на ликвидност на срещата си в сряда. Анализите обаче показват, че подобна мярка ще има слаб ефект върху растежа през 2011 г. и именно за това фискалната политика на правителството също трябва бъде насочена срещу предотвратяването на двойна рецесия.

В един идеален свят Обама би могъл да предприеме стъпки към реформирането и ограничаването на разходите за социално осигуряване, за да се избегне краткосрочното фискално напрежение. През следващите няколко години, президентът би повишил постепенно и някои данъци, като ДДС и данъка върху въглеродните емисии. Това би намалило фискалния дефицит и би създало климат, при който никой инвеститор не би се притеснявал от допълнителни стимули.

За съжаление това не се случва. Всъщност ще се случи точно обратното. Терминът „стимулиране“ на икономиката вече е мръсна дума дори в обкръжението на Обама. След като републиканците спечелят значителен брой нови места в Конгреса и Сената, по-нататъшни планове за стимулиране на икономиката ще са дори още по-малко вероятни. Консолидация в средата на президентския мандат ще е невъзможна, поради приближаването на президентските избори през 2012 г.

Всъщност, единственият прозорец за действие е 2011 г. и тук президентът заслужава кредит затова, че създаде надпартийна комисия, която най-вероятно ще представи смислена комбинация от предложения за ограничаване на разходите за социално осигуряване и повишаване на данъците. За съжаление, шансът тези мерки да бъдат приложени през 2011 г. е почти нулев. Републиканците ще наложат вето на всяко предложение за увеличаване на данъците, докато демократите няма да подкрепят непопулярните мерки за реформа в сферата на социалното осигуряване.

Реалността е, че сегашната патова ситуация в Конгреса вероятно ще се влоши още повече. Разбира се Обама не може изцяло да бъде обвиняван за този незадоволителен прогрес, докато републиканците заемат ленинистката позиция, че „по-лошото е по-добре“ и отказват каквото и да е сътрудничество с демократите. Фактът, че републиканците гледат на Обама като на едномандатен президент, скоро ще доведе до най-лошата открита политическа война от 30 години насам.

Междувременно лихвените проценти ще останат близки до нулата, докато растежът и инфлацията не се повишат. Нови глобални сътресения, поощряващи отбягването на риска – подобни на кризата в Гърция през пролетта - ще отпратят още повече инвеститори към сигурността на доларите и щатските облигации. Масивните интервенции от страна на Китай срещу повишаването на курса на юана ще означават допълнително изкупуване на американски дълг. На кратко, да се продължи по старому, ще бъде политическият път с най-малко съпротивление.

Рискът обаче, е че нещо във фискалния механизъм ще се счупи и това ще предизвика паника на дълговия пазар. Резултатът ще бъде дългова криза в САЩ. Само тогава американските политици изведнъж ще си спомнят, че освен федералния дълг, САЩ имат проблеми и с недобре финансираната система за социално осигуряване, дългове на правителствата на отделните щати и зле финансирана пенсионна система.

Единственото, което може да разчупи политическия застой, е шоков удар на облигационния пазар. Обама може да намери някаква утеха в това, че най-лошото от предстоящата катастрофа ще бъде предотвратено чрез наливане на ликвидност от страна на Фед. Проблемът е, че тогава Обама няма да се наслаждава на здравословна инфлация, а на стагнация от японски стил, с едва доловим растеж, дефлационен натиск и висока безработица.

В началото администрацията на Обама постъпи правилно и избегна нова депресия. Обама постъпва правилно и като признава рисковете от прекалено ранното ограничаване на бюджетните разходи. Ходовете му обаче са ограничени от несговорчивите републиканци, вярващи във „вуду икономика“ - еквивалент на креативността във финансовия свят.

Въпреки това, президентът и неговата партия не са склонни да се захванат с ограничаването на социалните разходи в дългосрочен план. Това, че тази реформа няма да се проведе и през следващите две години, означава, че САЩ остават с трайно неустойчива фискална политика.

Резултатът скоро ще бъде най-лошият възможен: нито икономически стимули в краткосрочен план, нито фискална стабилност в средносрочен план. С перспективата за двугодишен политически пат, разчистването на кашата в страната ще остане задача за следващия американски президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 2 rate down comment 2
interest-free
преди 13 години
Потвърждавам мнението ти. Както се казва в онзи стар виц " Га яди кифтетата ни рива...". Защо до този момент никой не се замисляше, че тези "добродетели" които обладват американците се дължат на изкуствени стимули, които са вредни за самите тях, а да не говорим и за останялият свят? Как така се получи че Америка(САЩ) беше като обетованата земя и пълчища емигранти от цял свят пъплеха натама, за да им се случи "американската мечта". Получи се ефекта на маймунта, която от лакомия, глътнала цялата праскова, за да не я подели с останалите, но костилката е свършила своето пъклено дело.... (е, сигурно повечето знаят поуката, но за да е ясно и за другите) от този момент *** преди да изяде нещо си го мери на дупето. Всеки трябва да отговаря за алчността, лакомията, лекомислието и безотговорността си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 3
savocachev
преди 13 години
Направо ме разплака... :))) Гледам че си много запознат с цените в САЩ, само че и аз съм запознат. Прав си че глезотииките като коли и къщи са ви надценени, само че я кайи тука на нас всички каква е цената на основните суровини там. Каква е цената на бензина тока и т.н. И друго защо не ни кажеш кой работи на Wall Street ? Аз съм останал с впечателнието че са едни от най-алчните американци. Моля те не дей да говориш като жертва защото това е смешно. Защото съм виждал как 150 кг.-ва американка изяжда на веднъж толкова пържени пилешки крилца с колкото някои български семейсва вечерят 2 вечери. И съм виждал как на домашните си лубимци купуват храни дето тука не съм вждал много майки да купуват даже и на децата си. Не ми говори за "изтрадалия американски народ" защото ме напушва на смях. :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 2
no-credit
преди 13 години
И всичко това се дължи на едни единствено нещо - на кредита. По-точно на кредита, даден за потребление (раждане, следване, лека кола, лечение). Този вид кредит е на практика положителна обратна връзка, която в момента взривява икономиката. Без този вид кредит нещата (цените) щяха да са съвсем поносими и платими. Но този вид кредит създава изкуствено високо търсене (платимо с бъдещ, а не с минал доход), което високо търсене, по закона за търсенето и предлагането, надува потребителските цени. И понеже действа като положителна обратна връзка, то се получава така, че всяко усилване в едно звено от веригата води до усилване в следващото, в следващото и така докато изгърми цялата верига. Принципът е изключително *** и е истинско чудо как никой не е погледнал на това на системно ниво. Досега. Раздавани са Нобелови награди (за икономика) за какво ли не, но изглежда винаги за тясносистемни разработки и никога за по-широк и по-системен поглед върху икономиката. А сме уж разумно общество. Май..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 3
Dror
преди 13 години
da prodalja 4e ne stigna miastotopredi 2-3 godini FED zapo4na da vdiga lihvite - poneje na vsi4ki hora dohoda im beshe natakmen to stotinka spriamo kredita, visokata lihva napravi taka 4e horata ne mojeha da plashtat dalgovete i ipotekite - polu4i se nashto kato lavina, koiato otnesse 25% ot ipotekita v USA. Sled tova to4no kato v BG predi 20 godini, pravitelstvoto namesto da pomogne na horata zaiasipva pari na Wall Street - da spezi al4nite 4ifutski vashki ot ***. Oba4e kartonenata kula prodaljava da se sriva i polititsite prodaljavat da pomagat na 4ufitite vmesto na horata, taka 4e USA e naprada na totalnata razruha
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 3
Dror
преди 13 години
Amerikanskia narod s nishto ne e vinovenObiknovennia amerikanest e rabotliv (v USA da rabotish 12-14 4asa na den vse oshte se smiata za dobrodetel) i standarta mu na jivot malko se razli4ava ot standarta na balgarina "koito e dobre". Obiknovennia amerikanets se rajda s kredit (edno rajdane v USA e okolo 10 000$ i ako nimash zastrahovka tezi pari stavat kredit), jivee na kredit tsial jivot (zashtoto dori semeistvoto da pesti po 2000$ na messtes shte si kupish kashta sled 15 godini ako niama inflatsia) edin GM-ski *** struva 20 000$, 4upi se vseki 3-4 messets (tehnika v serviza vzima 65$/4as) i sled 5 godini e za izhvarliane, koleja struva po 10 000 na godina (plus posobia, kvartira i hrana) i ako te zaboli zab ostavish 3-4 000$ na zabolekariaTaka 4e ne misli 4e obiknovennia amerikanest e zadlajnial zashtoto e al4en ili glezenKrizata v USA e dokaraha *** ot Wall Street - the dokaraha USA na polojenieto na koeto beshe Germania predi ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 4
savocachev
преди 13 години
Пак си прав, но има едно но. :) Замислял ли си се върху какво САЩ имат 100% конторл ? Върху огромните си кредити. Това е същото като да си купиш жилище с ипотечен кредит и се хвалиш че е твое и можеш да си правиш ремонт и се биеш в гърдите че имаш 100% контрол над него пред съседа по чашка. :) Звучи смешно. При положение че САЩ са собственост на Китай и при положение че няма на къде да надават повече както на ширина така и на обиколка не виждам за какво потребление става на въпрос. Съжалявам но развръзката ще е много бърза и болезнена. Аз лично ще се ориентирам към къси позиции спрямо долара. Успех на всички. Дошло е така нареченото Pay time за американскиа народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 3
stavri88
преди 13 години
Дългът на Гърция е във валута, върху предлагането на която Централната им банка има 0% контрол, докато при САЩ контролът е 100%. Не казвам, че САЩ няма да има проблеми със свръхдефицита и е възможно фиаското да е същото, но няма как това да стане скоро, изключваме варианта ядрена война. А и за всички е добре да не става толкова скоро защото световната икономика е силно зависима от потреблението в САЩ и предходът няма да е толкова кратък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 3
savocachev
преди 13 години
Да така е. Той и дълга на Гърция не е в чужа валута. Той си е в тяхната Евро валута. Тук не става въпрос за това в каква валута е дългът ти. Става въпрос за това, че за да го връщаш трябва да работиш. И то не само да работиш а да работиш на ниска цена и конкурентноспособно(тоест ниски разходи за труд, ниски разходи за социялни плащания и т.н..) все неща които от години не ми се връзват с американски начин на живот, което вече е видно и от състоянието на страната. Да прав си че Гърция и САЩ не могат да се сравняват. Гърция е малка и лекичка и евентуално ще падне от ниско и няма много да боли. Обаче САЩ са огормни и ще паднат със сигорност от високо, като това ще се усети и разбере от всички. Ако за Гърция разбере половината свят, за американското падение че ни се подиграват и извънземните братя.. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 2
no-credit
преди 13 години
...Което пък ме подсеща, че (ако не се лъжа) през 2013 година ще станат 100 години от създаването на ФЕД. И това ще е добър повод той да бъда затворен и закрит и икономиката да бъде освободена от неговото (и на кредитите) опекунство. Без съмнение, при речите по закриването трябва да бъде отбелязан безспорния принос на ФЕД (и кредитите) за развитието както на американската, така и на световната икономика и глобализация. Но вече е друго време, необходими са нови средства и кредитът не е измежду тях. :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 2
no-credit
преди 13 години
Балкандо, това със стероидите за спортистите и стимулите за икономиката ми хареса! :-))Нека и аз да ти кажа едно сравнение за кредита: Кредитът за икономиката е като турбокомпресора за двигателя с вътрешно горене - ускорява доста и стигаме по-бързо, но... Но засметка на това:1. Сваля КПД-то и гори повече гориво (ресурс) за същото разстояние.2. Износва доста по-бързо частите на двигателя и изчерпва ресурсите неефективно (а понеже "изгарянето" не е пълно, се замърсява повече и околната среда).3. От повишените обороти двигателят загрява повече, като на места прегрява, а от неравномерното нагряване някои части се изкривяват и деформират, а други, по-слаби, направо изгарят. Накратко: турбото (кредитирането) е хубаво ако за известно време ни трябва повече мощ - да ускорим или да изкачим някой баир, но за постоянна експлоатация не става. :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още