IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Белият дом върви към фискален крах

С перспективата за двугодишен политически пат, разчистването на кашата в страната ще остане задача за следващия американски президент, коментира икономистът

18:38 | 27.10.10 г. 26
Автор - снимка
Създател
Рубини: Белият дом върви към фискален крах

Какво е представянето на американския президент Барак Обама във фискалната сфера? Той наследи най-тежката икономическа криза от Голямата депресия насам, както и бюджетен дефицит, който след приемането на така необходимите финансови мерки за спасяване на банките и след серия от безотговорни данъчни облекчения, достигна почти 1 трилион долара.

От друга страна пакетът, предложен от Обама за стимулиране на икономиката и спасяването на финансовата система, ниските лихвени проценти и вливането на ликвидност от страна на Федералния резерв предотвратиха нова депресия. Президентът заслужава похвала и за това, че САЩ, единствена сред развитите страни, подкрепя политиката за „растеж сега“, вместо „ограничаване на бюджетните разходи сега“.

Това обаче е само едната страна на монетата, пише Нуриел Рубини, председател на Roubini Global Economics в коментар за Financial Times. Трябва да оценяваме представянето на президента и по неговата способност да предвижда какво ще е необходимо на икономиката след няколко години, а от тази гледна точка картината не е толкова розова.

Като се имат предвид очакваната фискална политика след междинните избори за Конгрес и Сенат, както и отшумяващите икономически стимули, американската икономика скоро ще изпита сериози фискални проблеми. Допълнителна трудност е и фактът, че повечето от данъчните облекчения, приети в периода 2001 г. - 2003 г., все още са в сила.

Поради пропуските на администрацията икономиката на страната сега е оставена изцяло в ръцете на Фед, който вероятно ще обяви допълнително вливане на ликвидност на срещата си в сряда. Анализите обаче показват, че подобна мярка ще има слаб ефект върху растежа през 2011 г. и именно за това фискалната политика на правителството също трябва бъде насочена срещу предотвратяването на двойна рецесия.

В един идеален свят Обама би могъл да предприеме стъпки към реформирането и ограничаването на разходите за социално осигуряване, за да се избегне краткосрочното фискално напрежение. През следващите няколко години, президентът би повишил постепенно и някои данъци, като ДДС и данъка върху въглеродните емисии. Това би намалило фискалния дефицит и би създало климат, при който никой инвеститор не би се притеснявал от допълнителни стимули.

За съжаление това не се случва. Всъщност ще се случи точно обратното. Терминът „стимулиране“ на икономиката вече е мръсна дума дори в обкръжението на Обама. След като републиканците спечелят значителен брой нови места в Конгреса и Сената, по-нататъшни планове за стимулиране на икономиката ще са дори още по-малко вероятни. Консолидация в средата на президентския мандат ще е невъзможна, поради приближаването на президентските избори през 2012 г.

Всъщност, единственият прозорец за действие е 2011 г. и тук президентът заслужава кредит затова, че създаде надпартийна комисия, която най-вероятно ще представи смислена комбинация от предложения за ограничаване на разходите за социално осигуряване и повишаване на данъците. За съжаление, шансът тези мерки да бъдат приложени през 2011 г. е почти нулев. Републиканците ще наложат вето на всяко предложение за увеличаване на данъците, докато демократите няма да подкрепят непопулярните мерки за реформа в сферата на социалното осигуряване.

Реалността е, че сегашната патова ситуация в Конгреса вероятно ще се влоши още повече. Разбира се Обама не може изцяло да бъде обвиняван за този незадоволителен прогрес, докато републиканците заемат ленинистката позиция, че „по-лошото е по-добре“ и отказват каквото и да е сътрудничество с демократите. Фактът, че републиканците гледат на Обама като на едномандатен президент, скоро ще доведе до най-лошата открита политическа война от 30 години насам.

Междувременно лихвените проценти ще останат близки до нулата, докато растежът и инфлацията не се повишат. Нови глобални сътресения, поощряващи отбягването на риска – подобни на кризата в Гърция през пролетта - ще отпратят още повече инвеститори към сигурността на доларите и щатските облигации. Масивните интервенции от страна на Китай срещу повишаването на курса на юана ще означават допълнително изкупуване на американски дълг. На кратко, да се продължи по старому, ще бъде политическият път с най-малко съпротивление.

Рискът обаче, е че нещо във фискалния механизъм ще се счупи и това ще предизвика паника на дълговия пазар. Резултатът ще бъде дългова криза в САЩ. Само тогава американските политици изведнъж ще си спомнят, че освен федералния дълг, САЩ имат проблеми и с недобре финансираната система за социално осигуряване, дългове на правителствата на отделните щати и зле финансирана пенсионна система.

Единственото, което може да разчупи политическия застой, е шоков удар на облигационния пазар. Обама може да намери някаква утеха в това, че най-лошото от предстоящата катастрофа ще бъде предотвратено чрез наливане на ликвидност от страна на Фед. Проблемът е, че тогава Обама няма да се наслаждава на здравословна инфлация, а на стагнация от японски стил, с едва доловим растеж, дефлационен натиск и висока безработица.

В началото администрацията на Обама постъпи правилно и избегна нова депресия. Обама постъпва правилно и като признава рисковете от прекалено ранното ограничаване на бюджетните разходи. Ходовете му обаче са ограничени от несговорчивите републиканци, вярващи във „вуду икономика“ - еквивалент на креативността във финансовия свят.

Въпреки това, президентът и неговата партия не са склонни да се захванат с ограничаването на социалните разходи в дългосрочен план. Това, че тази реформа няма да се проведе и през следващите две години, означава, че САЩ остават с трайно неустойчива фискална политика.

Резултатът скоро ще бъде най-лошият възможен: нито икономически стимули в краткосрочен план, нито фискална стабилност в средносрочен план. С перспективата за двугодишен политически пат, разчистването на кашата в страната ще остане задача за следващия американски президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 2
no-credit
преди 13 години
Да, разбира се, логично е да има такова лоби (на кредитори нямащи интерес от обезценка на долара). Но както изглежда, това лоби няма да може да окаже сериозно влияние. Струва ми се (и също мисля е логично), обективните условия все пак да надделеят. Ако гледаме САЩ, то това лоби е напълно загубило "войната" - лихвите от вече почти цяло десетилетие са крайно ниски, а инфлацията се държи ниска в голяма степен с помощта на статистически хватки. И засега тези кредитори що годе устояват и успяват само защото САЩ успява да изнесе голяма част от собствената си инфлация в останалия свят. Но това не може да продължи (още) дълго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
balkando
преди 13 години
Не само икономикта на САЩ е изправена пред проблема на абсистенцията. Десетелитея наред в много държави се прилагат стимули към икономиката, които грубо могат да се сравнят със стимулаторите при спортистите.Но както при спортистите това води до сериозни здравословни проблеми след време, така и икономиките привикнали на стимулиране се задъхват и разклащат, когато привикнат към стимулите или стимулите се изчерпят. Верният път е към балансиране на глобалната икономика, може би чрез квоти за производство или чрез дългосрочни търговски договори. Пазарните експанзии, свръхпечалбите, свръхпроизводството, нерегулираните концентрации и конкуренции са надхвърлили мярката и се превръщат в отрови, вместо да са лекарства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 2
balkando
преди 13 години
Има лоби, което е против обезценката на долара - частните кредитори, които ще загубят много. За да се обезцени долара, първо трябва да се национализират кредитите или частните кредитори да получат сериозни непарични обезпечения. След което наистина няма да има противостоящи на обезценката вътрешни лобита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 2
no-credit
преди 13 години
АмИ, амИ, Ставри88 - в САЩ дори и средния човек има интерес за обезценка на долара и инфлация защото и средния човек е набълбукан с кредити до шията. Нали точно това е един от провалите на американската икономика в последните десетилетия - липсата на спестявания. В последните десетилетия съвсем минимална част от населението на САЩ спестява. И следователно, повечето хора, дори обикновените хора, имат интерес от обезценка. Просто защото дължат много. А когато (да кажем) 99% от населението на една страна има интерес нещо да се случи, то почти сигурно е, че това ще се случи. И ако доларът не беше световна резерван валута то досега хммм... кой знае дали още щеше да го има. С което стигаме до сроковете и темповете на дедоларизация на Азия. Да, засега са скромни, но като се има предвид, че напоследък нещата се развиват не линейно, а експоненциално, то нищо не е сигурно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 2
stavri88
преди 13 години
Колкото до безплатния обяд, напълно съм съгласен, че такова нещо няма. Но да се сравнява САЩ с Гърция е супер несериозно. Просто не трябва да се забравя, че фалит значи невъзможност за обслужване на падежиращи задължения. За да бъде изобщо възможно САЩ да фалира трябва първо поне някаква част от външния им държавен дълг да не е в тяхната валута независимо дали тя е резервна или не. Предвид, че дори след последните 2 рецесии и призивите, това не е мръднало дори грам само показва още веднъж че то е дълъг процес. Може би ако реакцията на Фед е същата при спукването на следващия балон след 10-ина години и Азия най-после започне да дедоларизира, може би след 30-40 години вече подобни изливания на пари от САЩ ще се наказват строго. Но това си остава дълъг процес с много може би и със сигурност няма да го видим в следващите 20-30 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 2
stavri88
преди 13 години
До no-credit: Принципно си прав, но не на 100%. В USA също има много хора, които имат полза от силен долар, но в момента лобито за слаб е а по-силно. Средният човек там определено е за силен долар предвид, че са толкова силно зависими от внос на почти всичко, но просто средния човек там не може да бъде част от силно лоби. Далеч не е вярно обаче, поне според мен, че го правят с цел да стимулират износа си особено при опасността от валутни войни. Просто те са единствената страна, в която изучаваната в учебниците по икономика така наречена монетарна експанзия за стимулиране на потреблението и растежа някога изобщо е работила. Друг е въпроса, че сега и според мен шанса да проработи е по скоро 40:60.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 2
no-credit
преди 13 години
Всъщност, аз наблягам на една единствена, основна и огромна разлика, а именно, че в Европа има някои (Германия и Франция), които имат интерес да НЕ се обезценяват еврото и евровите кредити (защото са кредитори и ще загубят). Докато обратно, в САЩ всички (или поне от които зависи) имат интерес да се обезценява долара защото ще връщат по-малко. Това е - в Европа има някой който да натиска против обезценка на еврото, а в САЩ няма никой, който да натиска против обезценка на долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
savocachev
преди 13 години
Значи такова нещо като безплатен обяд няма. Не може да съществува нация от не-плащащи консуматори. Които да обещават, че ще платят после когато е падежа по заемите им (с други заеми). Получава се малко като лафа дето крадеца вика дръжте крадеца. Според мен САЩ ще фалира доста по рано даже и от Гърция която в момента е в практически фалит. Само се надявам да не се зарине в Европа с бежанци американци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
stavri88
преди 13 години
Изброените разлики в голята си част всъщност не са верни или съществени:-Няма значение какъв е дълга защото 100% от него е деноминирана в долара. Фактът че след като наляха 2 трилиона $ рейтингът по държавния им дълг продължава да бъде ААА при доходност по 10-годишните ДЦК доста под 3% показва че пазарите им вярват-Техните пари са резервна валута-Фискалната им политика със сигурност си има своите недостатъци, но е доста гъвкава докато в ЕС не съществува дори единна такава-Китай не може да ги нарочи за враг защото все още е много силно зависим от тях икономически. Ако говориш за плахите им опити да се правят на важни като заплашват да дедоларизират - на тях им е пределно ясно, че това си е просто едно самоубийствено решение и дори и да започнат самия процес по намаляване на доларовите активи от примерно 80-90% от фискалния им резерв, колкото са така, до да речем 50% ще протече за не по малко от 20-30 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 13 години
САЩ - имат няколко разлики с ЕС- Както споменахте дългът им е предимно външен - Нямат валутни резерви - Фискалната им политика е дървена и не правят нищо освен да печатат- Китай ги е нарочил като враг 1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още