IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Робърт Зелик: Г-20 трябва да обърне внимание на цената на златото

Шефът на Световната банка посочи, че златото е алтернативен паричен актив, но отрече да е предлагал въвеждане на нов златен стандарт

11:15 | 10.11.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Робърт Зелик: Г-20 трябва да обърне внимание на цената на златото

Скокът в цената на златото през тази година е израз на международното безпокойство за здравината на големите развити икономики, което трябва да бъде взето под внимание от групата на водещите нации от Г-20, заяви президентът на Световната банка Робърт Зелик.

Според него нарастващата употреба на златото като паричен актив е проблем, който е бил игнориран от политиците по време на разискванията по въпроса как да се коригира световната търговия и фискалните дисбаланси, пише Financial Times.

В понеделник Зелик прикани за създаване на нова международна валутна система, която да се базира на няколко резервни валути и допълни, че тя трябва да взема под внимание ролята на златото като индикатор за пазарните очаквания за инфлацията и бъдещите стойности на валутите.

В днешното си изказване той посочи, че критиците на неговото предложение са го разбрали неправилно като призив за връщане към златния стандарт от Бретън Уудс, въведен в годините след Втората световна война.

Тогава се въвежда система на фиксирани към долара валутни курсове, които подлежат на регулиране, а доларът се обвързва със златото.

„На златото в момента се гледа като на алтернативен паричен актив. Това обаче не е същото като златен стандарт“, посочи по време на конференция Зелик. „Златото се превърна в отправна точка, тъй като притежателите на валути виждат слаби или несигурни перспективи за растеж пред всички валути, с изключение на юана, но той не се търгува свободно.“

Шефът на Световната банка добави, че търсенето на алтернатива на слабите валути на голяма част от развитите страни подчертава необходимостта от координиран пакет от мерки за стимулиране на растежа в тези страни на базата на свободната търговия и структурните реформи.

По време на конференцията, организирана от Financial Times, и посветена на инфраструктурните разходи, Зелик посочи, че цената на златото, която скочи над 1 400 долара за тройунция тази седмица, показва, че светът върви към нова парична система, в която щатският долар ще бъде една от няколко резервни валути с гъвкави обменни курсове.

Сред другите резервни валути ще бъдат еврото, йената, британската лира и китайският юан, стига Китай да премахне контрола върху конвертируемостта на своята валута.

Според Зелик няма магическо решение на проблема с търговските дисбаланси и капиталовите потоци, но срещата на Г-20 в Южна Корея, която започва утре, е важна възможност за поставянето на основите за устойчив растеж на икономиката в дългосрочен план.

Зелик отхвърли опасенията на бразилския финансов министър Гуидо Мантега, че светът е въвлечен във валутна война, в която всяка страна се стреми да предотврати поскъпването на своята валута заради ефекта от това върху износа. Той обаче предупреди, че напрежението на валутните пазари може да доведе до засилване на протекционизма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
savocachev
преди 13 години
Da taka e samo che ima edno drugo neshto: Trudut sushto e stoka, kato zlatoto, i viski vidove pari. Vuprosa e koia stoka e po skupa: zlatato, truda izrazen v pari ili parite kato stoka. Tui kato v momenta tuda na goliama chast ot naselenieto na sveta (kitai) e evtin e ochevidno che i tiahnata valuta e evtina. Zlatoto si stoina edno miasto ot mnogo godini, daje absolutnata mu stoinost e padnala pez godinite tui kato proizvodstvotona zlato se e avtomatiziralo i to se dobiva v mnogo po golemi mashtabi i na po niska cena ot kolkoto predi 50 godini, prosto vitaeshtite okolo nego "stoki" (pari i valuti) se obezceniavat po burzo ot nego.Spored men do kraia na tazi godina "stokite" shte se obezceniat tolkova mnogo che shte se naloji da plashtame po kolo 1500-1550 USD za zlatoto. A do kria na 2011 - okolo 2000 USD.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
Напълно съм съгласен! Доколкото трудът е основният начин за доходи на основната и активната част от човечеството, то той би трябвало да бъде в основата и на всяка валута система. И вероятно един ден, когато обществото стане достатъчно развито и честно, ще бъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
balkando
преди 13 години
Доминото е наредено. Спорът е от коя страна да го бутнат. Предвиждам, че ще го бутнат от много страни едновременно и резултатът ще е относително запазване на съотношенията между валутите, освен с юана. Финансистите продължават да търсят стабилна опора на финансовата система и все не вдяват, че парите са еквивалент основно на едно нещо - труда. Злато, сребро, долар, евро, кошница .. - резултатите ще са все тези, но в различни времена. Историята си върви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още