IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка ще подкрепи инфраструктурни проекти в България

Важно е пътищата да се строят както трябва, да се преодолее корупцията, да има повече прозрачност, каза президентът на Световната банка Робърт Зелик

18:15 | 10.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Световната банка ще подкрепи инфраструктурни проекти в България

Министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Световната банка Робърт Зелик подписаха Меморандум за разбирателство за активизиране на сътрудничеството за развитие на инфраструктурата в България, включително за ускоряване на инвестициите и за поддръжката на пътната и железопътната инфраструктура.

На церемонията присъства и еврокомисарят Кристалина Георгиева.

Министър-председателят и неговият екип са постигнали много през последната година, както по отношение на борбата с престъпността, спазването на закона и преодоляването на корупцията, така и по отношение на финансите - министърът на финансите и икономическият екип, които изпълняват бюджет, изпълнен с предизвикателства, в период на икономическа криза, заяви Робърт Зелик след подписването на документа. По думите му предизвикателствата вероятно ще продължат и през следващата година.

Зелик е отбелязал, че при посещението си у нас той е искал да обсъди с премиера Бойко Борисов по какъв начин СБ може да окаже подкрепа на България при усвояването на средства от ЕС. Това ще бъде основата на бъдещия икономически растеж, отбеляза гостът. По думите му, важно е пътищата да се строят както трябва, да се преодолее корупцията, да има повече прозрачност. Това са все въпроси, по които банката може да окаже подкрепа, добави Зелик.

Бойко Борисов отбеляза, че в рамките на седмици да бъде направен анализ и заедно с експертите на СБ той ще бъде представен в Брюксел, за да се покаже откъде точно ще се вдигне дефицитът. Няма да се вдигат пенсии и заплати, а ще се строи, отбеляза премиерът. По думите му това означава за България нови работни места, добра инфраструктура, която ще повлияе положително на инвестициите и на бизнеса.

Той отбеляза, че Зелик е поел личен ангажимент СБ да помогне с експерти и финансиране на страната ни за бързото усвояване на десетте милиарда европейски средства. Това гарантира следващите години да подкрепим и бюджета, и дефицита, и българите да усетят европейската солидарност, заяви Борисов.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева отбеляза, че за България е изключително важно да се мобилизират всички източници на растеж. Имаме на разположение близо 10 млрд. евро и три години, в които да ги усвоим, това са пари на България, заяви еврокомисарят, визирайки парите по европейските програми. Тя добави, че досега не са усвоени дори 10 процента от тези средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Стамболов
преди 13 години
Робърт Зелик: Премиерът и екипът му са постигнали много в борбата с престъпността, корупцията 10 август 2010 | 15:28 | Агенция "Фокус"София. Министър-председателят и неговият екип са постигнали много през последната една година в областта на борбата с престъпността, корупцията, спазването на закона. Това каза президентът на Световната банка Робърт Зелик на пресконференция в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция Фокус. По думите на Зелик правителството изпълнява бюджет, изпълнен с предизвикателства в период на икономическа криза. Пътищата са важни не само като възможност за нови работни места, но и за бъдещо развитие. Важно е пътищата да се строят както трябва, да се преодолее корупцията, да има повече прозрачност, каза Зелик. Основната ми цел при това посещение е да слушам и да се уча, министър-председателят има прекрасен екип, което се забелязва по света, посочи Зелик.Преди минути в Министерски съвет бе подписан меморандум за сътрудничеството в инфрастуктурата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още