IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещи финансови институции призоваха за ново световно валутно споразумение

Според Института за международни финанси е дошъл моментът за усъвършенствана версия на споразумението от 1985, с което се спира поевтиняването на йената

11:08 | 05.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Водещи финансови институции призоваха за ново световно валутно споразумение

Водещите икономики трябва да сключат ново валутно споразумение, с което да се възстанови балансът в световната икономика. За това призоваха от Института за международни финанси (ИМФ), който е една от най-големите асоциации на финансови институции и представлява повече от 420 от водещите банки и финансови компании в света, предаде Financial Times.

Според неговите експерти липсата на координирано възстановяване на баланса в икономиката може да доведе до засилен протекционизъм. Чарлз Далара, който е изпълнителен директор на ИМФ, предупреди, че страните от Г-20 трябва да се обединят, за да постигнат споразумение за обменните курсове на водещите валути.

През миналата седмица финансовият министър на Бразилия Гуидо Мантега предупреди за опасността от избухването на валутна война, след като редица страни едностранно решиха да се намесят на валутните пазари, за да предотвратят поскъпването на своите парични единици, в това число Япония, Южна Корея, Бразилия и Швейцария.

Междувременно САЩ продължава да притиска Китай да позволи на своята валута да поскъпне по-бързо в отражение на динамичното развитие на китайската икономика.

Американският икономист Чарлз Далара е работил над Споразумението Плаза от 1985 г., когато страните предприемат координирани международни действия, с които спират поевтиняването на японската йена срещу щатския долар.

Той смята, че е дошъл моментът за усъвършенствана осъвременена версия на това валутно споразумение, която ще включва по-силен ангажимент за средносрочната фискална строгост в САЩ, както и структурна реформа в Европа.

От ИМФ обявиха и своята последна прогноза за нетните капиталови потоци към развиващите се страни, която е ревизирана рязко нагоре спрямо последната си версия. От института очакват входящи потоци за 825 млрд. долара през тази година в сравнение с предишната прогноза за 709 млрд. долара.

Икономистите на ИМФ смятат, че твърде меката парична политика в богатите страни е причина за силния приток за пари към развиващите се пазари в търсенето на по-големи печалби. Те предупреждават, че със своята изолация и тесногръдие страните, действащи самостоятелно, могат да дестабилизират световната икономика.

В понеделник президентът на Световната банка Робърт Зелик заяви, че валутната война засега е малко вероятна, но напрежението между отделните страни по въпроса се запазва.

През този уикенд предстои среща на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ) във Вашингтон, на която една от главните теми ще бъдат валутните курсове и новите правила за капиталова адекватност Базел 3. Според ИМФ срещата дава шанс на лидерите на най-големите икономики да вземат съвместни мерки за координиране на промените във финансовата регулация в световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още