IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свършва мястото в трезорите за злато по света

Компаниите за съхранение на ценности реагират на повишеното търсене с разширение и изграждане на нови съоръжения

12:44 | 21.09.11 г. 6
<p>
	Общият обем добито злато би се побрал във вътрешността на куб с дължина около 21 метра. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Общият обем добито злато би се побрал във вътрешността на куб с дължина около 21 метра. Снимка: Ройтерс

Трезорът за златни кюлчета на Swiss Precious Metals в Сингапур има 7-тонни стоманени врати и е проектиран да издържи на самолетна катастрофа или земетресение.

Помещенията му са почти пълни, след като търсенето нарасна петкратно през годината след откриването на съоръжението на базираната в Женева компания. Тя вече планира разширение, а миналия месец премести в Сингапур главния си изпълнителен директор Жан-Франсоа Паж, за да поеме прилива от инвеститори, склонни да платят 1% от стойността на ценностите си всяка година, за да ги държат на сигурно място, пише Bloomberg.

„Европейската дългова криза и влиянието й върху платежоспособността на играчите във финансовия сектор карат европейците да търсят убежище в материална стойност като физическо злато или други ценни метали“, казва Паж. Търсенето „е напълно съответстващо на текущите финансови и политически вълнения по света.”

Barclays Capital строи нов трезор, The Brink’s Co. и Deutsche Bank AG може да добавят нови площи, а Perth Mint може да се разшири за първи път от 2003 г. - признаци, че те очакват търсенето да продължи да расте след 11-годишния ръст, по време на който цените скочиха седемкратно. Инвеститорите в борсово търгувани продукти, обезпечени със злато, са купили 2198 тона кюлчета от 2003 г. насам, надхвърляйки официалните резерви на всички държави с изключение на четири.

Последна актуализация: 04:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
Давам им мазето си - все ще складират два-три милиарда. Аз не съм лаком, и половин % ми стига. Отсега могат да го поставят в сандъчето зад вратата ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 2
Danny666
преди 12 години
Пич оставиго този тутманик ! Горкия се е загробил с имот и под всяка статия за падащите цени на имотите поства глупости. Нека си яде тухлите , щом златото не се яде :)До сега цената скачаше в долари, но понеже еврото поскъпваше мноогоо тутманици като този си вярваха на глупостите.Идва интересни 9 месеца ! В Европа Италия, Испания,Португалия,Ирландия и Гърция ще ТРЯБВА да платят няколко стотин милиарда по падежи и лихви! Гърция - 48 МИЛЯРДА падежи и 5,9 МИЛЯРДА лихвиИрландия - 10 МИЛЯРДА падежи и 4,2 МИЛЯРДА лихвиПортугалиа - 27,5 МИЛЯРДА падежи и 4.5 МИЛЯРДА лихвиИспания - 111,4 МИЛЯРДА падежи и 15,6 МИЛЯРДА лихвиИ СЕГА ЧЕРЕШКАТА НА ТОРТАТАИТАЛИА - 240,9 МИЛЯРДА падежи и 35,1 МИЛЯРДА лихвиДА ИМАТЕ ЗЛАТО ? ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 12 години
Това е защото добивът на злато изпреварва строителството на складове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
абитуриент
преди 12 години
хартията става за ядене и като се намачка хубаво и за други работи...........????!!!!!?????......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
avramcho
преди 12 години
щом няма място в трезорите - явно са много инвеститорите в злато !-------какви къси позиции се оформят ;);)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 21
tikvenik yade tutman
преди 12 години
в това е тайната ;)Златото не носи печалби , не се рентира - но се рентитрат Трезори , което вади на преден план въпроса: кое е по-добро: 1-да имаш злато - подвластно на спекулации (днес нагоре / утре надолу)2-да има Трезор - от който винаги Печелиш ;)----------със злато се спекулира заради самата спекулация/т.е. заради внушенията , но с Нефт,Храни и метали за масовата промишленост е Друго !--------ако свършват местата в Трезорите - следват две неща:----------1-или ще се строят още трезори2-или ще намалее нуждата от трезори , защото идва обезценка на златото!--------ЖОКЕР: Златото не става за ядене
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още