IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Кризата в доверието“ може да качи златото над 2000 долара до края на годината

Пазарът на злато ще остане бичи през следващите 5 до 7 години, толкова ще отнеме решаването на сегашните глобални проблеми, прогнозира анализатор

12:00 | 21.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Златото вероятно ще поскъпне над 2000 долара за тройунция до края на годината заради нарастващото търсене сред инвеститорите, показва проучване на Bloomberg.

Цената на златото може да надхвърли 2038 долара преди 31 декември. Заключенията са базирани на прогнозите на 16 от участниците в годишната конференция на LondonBullion Market Association в Монреал. Според средната прогноза на инвеститорите през 2012 г. цената на златото ще достигне 2268 долара за тройунция.

Златото поскъпна с 25% през тази година, достигайки рекордните 1923,70 долара за тройунция в Ню Йорк на 6 септември. Цената на благородния метал се повиши поради нарастващите опасения за дълговата криза в Европа и слабостта на американската икономика. В сряда сутринта златото с доставка през декември поскъпна с 0,3% до 1783,70 долара за тройунция.

„Това до голяма степен се дължи на кризата в доверието, тъй като златото се приема за инвестиционно убежище“, казва Руджан Панджвани, президент на Edelweiss Financial Services Ltd. „Според мен шансът цената на златото да падне е много малък“.

Цената на златото нараства вече 11-та година – най-дългата зелена вълна от поне 1920 г. - тъй като инвеститорите се опитват да диверсифицират портфейлите си от акции и валути. През последните две години златните позиции в борсово търгуваните фондове (ETF) са се увеличили с 31%, достигайки рекордните 2260,5 метрични тона на 8 август.

Федералният резерв (Фед) задържа основния лихвен процент в САЩ на рекордно ниски близки до нулата нива, като в същото време проведе два кръга на изкупуване на щатски облигации в подкрепа на растежа.

„Пазарът на злато ще остане бичи през следващите 5 до 7 години“, казва Ричард Обраян, главен изпълнителен директор на Newmont Mining Corp. „Толкова ще отнеме на повечето страни и компании да подредят финансовите си къщи“.

Цените на златото вече достигнаха върховата си стойност за тази година и няма да се изкачат над 2000 долара през 2012 г., посочва Дипанкар Басу от State Bank of India.

„Виждаме признаци, че САЩ и европейските икономики се възстановяват. Ще станем свидетели на рязка корекция и това може да се случи през следващите 6 месеца“, казва Басу.

Цените на златото ще се повишават до юни, преди да започнат да падат, прогнозира Герхард Макс Шуберт, директор в Emirates NBD.

„През втората половина на следващата година хората трябва да започнат да се замислят за стратегия за оттегляне“, посочва Шуберт. „Нищо няма да се случи с щатската политика до президентските избори и това дава година за намирането на адекватно решение в Европа“.

Повишаващото се потребление на злато в Индия и Китай, двата основни играча на пазара на злато, ще продължи да подкрепя цените, като следващите 10 – 20 години ще бъдат „белязани“ от засилено търсене в Азия, казва Пиер Ласонд, председател на Franco-Nevada Corp.

„Налице е много широко глобално търсене“, казва Марк Обрайън, изпълнителен директор на GoldCore Ltd. „Причина за това са валутните, геополитическите, макроикономическите и систематичните рискове и докато тези рискове не бъдат понижени по някакъв начин, прогнозата за цената на златото ще остане доста оптимистична“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 13
Иван Митев
преди 12 години
Проблемът не е субективно доверие, а реална световна управленска грешка за ползване на съответно държавно финансово управление, което Е НЕГОДНО при Незлатни пари и подсигурява развитие на стопанска криза.За успешно противодействие срещу стопанска криза е потребно функционално усъвършенстване на съответно държавно финансово управление, с което да СЪОТВЕТСТВА на качества на ползвани Незлатни пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още