IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще увеличи ли Европа фонда за подкрепа на еврото?

Международният натиск европейските власти да намерят решение на дълговата криза се засилва

10:51 | 26.09.11 г. 4
Ще увеличи ли Европа фонда за подкрепа на еврото?

Европейските политици започнаха да търсят нови начини да предотвратят фалита на Гърция и да предпазят европейската икономика от още щети. Властите се фокусираха върху подсилването на фонда за подкрепа на еврото, който е на стойност 440 млрд. евро, пише Ройтерс.

Остават актуални обаче формираните дълбоки различия по въпроса дали Европейската централна банка (ЕЦБ) да отдели повече ресурс за финансиране на банките и подпомагане на затруднени държави-членки на еврозоната, отбелязва агенцията.

Европа попадна под още по-силен международен натиск, когато в неделя представител на Международния валутен фонд (МВФ) заяви, че ЕЦБ е единственият достатъчно голям играч, който може да сплаши финансовите пазари.

Германия и представители на ЕЦБ открито изразяват безпокойството си, че институцията ще затъва все повече, ако продължи да подкрепя Гърция и другите задлъжнели държави от валутния съюз на Европа.

Основните опасения на пазарите са, че европейските банки ще потънат заради експозициите им към дългови книжа на държави от еврозоната с висока задлъжнялост. Затова, според експерти, е необходимо фондът за подкрепа на еврото да бъде увеличен до около 2 трлн. евро.

„Трябва да намерим механизъм, чрез който да превърнем едно евро от фонда в пет, но все още няма решение как ще се случи това“, коментира неназован от агенцият апредставител на европейската власт.

Финансовите пазари дават знаци, че се съмняват в ефекта от подсилването на фонда за подкрепа на еврото, още повече, че по въпроса няма никаква яснота. Съмненията се засилиха допълнително, след като рейтинговата агенция Standard & Poor's заяви, че евентуалното увеличаване на средствата във фонда ще доведе до понижаване на рейтингите на редица държави от еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
playmen
преди 12 години
Абсолютно!! През ливъридж на банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
al64ad
преди 12 години
Хмм,май ще дойдат на Гайтнеровия "акъл"......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
sisiko
преди 12 години
Зайо, каква машинка за месо бе - трябва ти печатница!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 12 години
"Трябва да намерим механизъм, чрез който да превърнем едно евро от фонда в пет, но все още няма решение как ще се случи това, коментира неназован от агенцият апредставител на европейската власт.Хм, аз също бих искал да имам такова мехенизъмче. Ще съм доволен и ако превръща едно евро в две, общо взето си го представям така - нещо като машинка за месо, пускам еврата в отвора за месо и въртя една ръчка - на изхода излизат еврата - удвоени или упеторени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още