IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи банкер от ЕЦБ заговори за фалит на Гърция

Отдавна някои експерти настояват за обявяване на несъстоятелност на Гърция. Сега за такъв вариант заговори и централният банкер на Холандия

13:51 | 23.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center; ">
	Жителите на Атина осъмнаха без метро, трамвай и градски влак заради стачка в транспорта.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Жителите на Атина осъмнаха без метро, трамвай и градски влак заради стачка в транспорта. Снимка: Ройтерс

„Сценарият за фалит на Гърция по държавния й дълг не може да бъде отхвърлян, заяви днес пред холандски медии Клаас Кнот, член на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) в качеството си на централен банкер на Холандия в интервю за икономическото издание Het Financieele Dagblad. „Не казвам, че Гърция не може да фалира“, добавя още Кнот, цитиран от изданието.

„Дълго време вярвах, че фалитът не е неизбежен. Само че новините от Атина понякога не са окуражителни", допълни Кнот. „Всички усилия са насочени да успеем, но вече не съм толкова убеден, колкото бях преди няколко месеца, че ще се избегне фалит“, допълни холандският централен банкер.

Така Кнот стана първият централен банкер от еврозоната, който допуска подобен сценарий, след като тази хипотеза дълго време бе отхвърляна от европейските лидери.

Кнот бе избран за президент на холандската централна банка DNB (De Nederlandsche Bank)  на 1-и юли 2011 г. и по този начин и за член на УС на ЕЦБ.

„Необичайно е банкер от подобна величина да допуска толкова открито възможността от банкрут на Гърция“, пише Het Financieele Dagblad. Официалната линия на евролидерите е, че неплатежоспособност на изпадналата в криза страна въобще не е предмет на дебати.

До този момент обаче Гърция не е предоставила правдоподобен план за възстановяване. „Това сякаш не е от нежелание, но вече витае съмнение за качеството на институциите и за това, че политиците управляват здраво страната“.

Дали обаче самата страна е готова да мине в процедура по несъстоятелност, не е ясно. Гръцкото финансово министерство опроверга вестникарски публикации, според които има сценарий за отписване на 50% от дълга. Министерството обясни днес, че се концентрира върху прилагането на решенията от срещата на върха от 21-и юли. Всички останали слухове, разговори или сценарии биха отклонили страната от главната й цел, се казва в съобщението.

Последна актуализация: 15:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още