IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките се подготвят за банкрут на Гърция

Европейските политици трябва да вземат мерки подобен сценарий да не се пренесе и в други страни от еврозоната, смятат банкери

08:16 | 26.09.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
Банките се подготвят за банкрут на Гърция

Банкерите се подготвят за банкрута на Гърция и единствената им надежда е свързана с възможността Европа да издигне около банковата система толкова високи и здрави стени, че да не се стигне до разпространение на проблемите и в останалите страни в еврозоната.

Ръководителите на водещите финансови институции са толкова мрачни, че сравняват рисковете за финансовите пазари със срива, последвал банкрута на Lehman Brothers.

Такива са били настроенията по време на конференцията на Международния валутен фонд и Световната банка, която се проведе през уикенда, пише Ройтерс.

„Директните експозиции на европейските банки към Гърция могат да бъдат управлявани. Какво обаче ще бъде влиянието на индиректните? Ще има огромен шок от страна на търсенето”, смята Викрам Пандит, изпълнителен директор на Citigroup.

„Реалността е, че всички ние трябва да очакваме ефекти върху брутния вътрешен продукт, ако има шок от страна на търсенето. Тези ефекти ще бъдат значителни и ще засегнат бизнеса”, категоричен е банкерът.

Най-големите страхове са свързани с опасността Гърция да спре да изплаща държавния си дълг, който е на стойност 340 млрд. евро, и това да предизвика масова разпродажба на дълговете на други страни от еврозоната.

„Ситуацията е много песимистична”, е посочил друг водещ банкер. „Ние трябва да се подготвим за сценарий, в който Гърция фалира. Не смятам, че това е най-вероятният сценарий, но ние трябва да сме готови за него”, смята специалистът.

Според Андреас Шмиц, президент на немската банкова асоциация, изолиран фалит на Гърция би бил ситуация, с която Европа ще може да се справи, макар да се наложи отписването на доста повече от предвидените 21% от стойността на гръцките дългове.

„Ако обаче последва вълна от банкрути в Европа, то ситуацията ще изглежда по различен начин – много банки ще изпаднат в беда, при това не само в Европа”, смята Шмиц.

В частни разговори банкери споделят, че може да се стигне до отписване на 60-80 на сто от стойността на гръцките облигации, се казва в материала на Ройтерс. Изправени пред такава ситуация те искат предоговаряне на условията от юли, които предвиждаха отписване на 21 на сто от дълга на южните ни съседи.

Напрежението на финансовите пазари продължава да се увеличава, като за европейските банки става все по-трудно да набират краткосрочни заем. Суаповете за защита от банкрут на банките в еврозоната са удвоили цената си през последния месец, а акциите на финансовите институции са поевтинели с 30% от началото на август.

Последна актуализация: 15:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Най-големите кредитори на Гърция са: 1- гръцките банки, 2- Сосиете дженерал. Най-големия кредитор на Италия - Уникредит. Тези всичките държат над 70% от банковия капитал в БГ. Така че ако не сте пълни глупци явно разбирате какво ще стане с "БГ" банките, при евентуален фалит на Гърция и Италия! Само пълни *** могат да си мислят, че като Гърция потъне, на България ще и се размине...?!Накратко кризата в БГ сега идва, до сега беше само предястието!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Наближава времето, когато ще можем да кажем цялата истина: Да имаше сирене, щяхме да надробим попара, ама няма хляб.Следвайте пътя на жабите. Защото жабите най-много пеят, когато наближи време локвата да изсъхва. Думите на жабешката песен са: кум-кво-ква дойде време за спасение. Сега вие слушате вестта на тези пророци, които се провикват от пресъхващите блата(банки).Сриването на световната банковата система ще е много скоро! Не знам да има българска банка със 100% българско участие. "Буркан-банк" е най-сигурната банка в България!!!Който има глава да мисли, а който не..... да си я носи за красота!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Ако се запитаме, какво е положението на Гърция и близо ли е тази държава до фалит, се натъкваме на парадокс. Никой не знае точно колко дължи Гърция, включително самите гърци. Знае се за някакви 270-300 милиарда долара, които Гърция дължи на финансови институции в Германия, Франция и Великобритания. Има обаче и частни гръцки дългове, които са от същия порядък. Същевременно на Гърция почти никой нищо не и дължи. Това е важно, защото в крайна сметка съществена е нетната задлъжнялост, а тя се измерва с разликата от парите, които една държава дължи, и парите, които на нея дължат. Така дългът на Гърция се оценява на сума между 350 милиарда (оптимистичен вариант) и 550 милиарда (песимистичен вариант) евро. Реалистичният вариант е 450 милиарда. При население от 11 милиона души, това прави над 40 000 евро на човек. При това всяко пеленаче, юноша, служител и пенсионер дължи тази огромна сума. Ако сумата беше 10 пъти по-малка, то можеше да се търси начин тя да се върне. Такава сума обаче Гърция не може да върне и при най-добро желание и съответно при най-голямо затягане на колана. Брутният вътрешен продукт на САЩ е точно толкова, 14 трилиона долара. Да видим сега по колко дължи всеки американец, от пеленачето до 100-годишния старец. При население 310 милиона души и дълг 15 трилиона долара, всеки гражданин на САЩ дължи по 48 000 долара, или по 35 000 евро. А както видяхме преди малко, всеки грък дължи по 40 000 евро. Подозрително близки са тези числа. И навеждат на мисълта, че щом една държава с известно ниво на дълга е фалирала, то и другата, със същото ниво на дълга, също трябва да е фалирала.Дълговете на Гърция и САЩ, равни на съответните брутни вътрешни продукти обаче са детска играчка в сравнение с дълговете на една Ирландия, които от 8 до 10 пъти надвишават брутния вътрешен продукт. За Ирландия и нейните финансови проблеми, разбира се, също се говори, но някак тихичко и не натрапчиво. И напразно. Подобен дълг, и то натрупан в мирно време, е рекорд на всички времена и народи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Кризата за еврозоната е реална, защото след като изгърми Гърция идва Португалия, а след това може би Италия. Въобще европейският стопански модел пращи и може да не издържи. Ако еврозоната се провали - това ще бъде истински апокалипсис за всички страни от ЕС, не само за тези, които приеха еврото. Ще има кошмарни последствия за световната иконимика.След Гърция идва ред и на България. Гърция е основен търговски партньор на България и фалит на Гърция означава верижен фалит и за България. На гърците ЕС ще им плати сметката, ама нашата сметка кой ще плати?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Liliyanaandreeva
преди 12 години
Когато гръцка Византия падна - Балканите 500 години бяха османски вилает.Ако Гърция падне пак - ще станем ИКР (ислямска колониална република), но не зная за колко века!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
Висока стена би следвало да се изгради около друг по-важен елемент на икономикатата, това което я движи! А това са потребителите и производителите! Премахването на банковата система в световен мащаб, ще намали значително опасностите от фалити и финансови колапси! Жертването на тумора - "БАНКОВА СИСТЕМА" ще даде живот на всичко останало! А карценомите са се разпространили из всички органи на световното общество! Замислете колко по хубаво е когато си получавате заплатата, пенсията, майчинството, да няма някой кърлеж (БАНКА-БИРНИК) да ви краде (взима такса) от малкото Ви парички!ТАКА ЧЕ ПРАВИЛНО Е ДА СЕ ПАЗЯТ ПРОИЗВЕЖДАЩИТЕ РЕАЛЕН ПРОДУКТ, А НЕ ПИЕЩИТЕ КРЪВТА НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ!За един свят без банки-лихвари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още