IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BBC: Очертава се нов спасителен план за еврозоната

Мерките вероятно ще включват отписването на 50% от гръцкия дълг и разширяване на фонда за финансова стабилност на еврозоната до 2 трлн. евро

18:23 | 26.09.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center; ">
	Според неофициална информация &nbsp;на Атина може да бъде позволено да фалира, като същевременно остане в еврозоната.<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Според неофициална информация  на Атина може да бъде позволено да фалира, като същевременно остане в еврозоната.Снимка: Ройтерс

След срещата си с изпълнителния директор на МВФ Кристин Лагард гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос заяви, че Атина ще направи всичко възможно, за да понижи дълговите си нива. Гръцкият дълг се равнява на около 160% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Официално световните лидери настояват, че не е обсъждан план за фалита на Гърция, но според изтеклата информация, правителствата водят преговори на Атина да бъде позволено да фалира, като същевременно остане в еврозоната.

Третият елемент от спасителния план предвижда рекапитализация на банки от еврозоната, за които се смята, че имат недостатъчно капитал, за абсорбиране на потенциалните загуби.

По-рано миналата седмица гръцкият министър за международните икономически отношения Константин Пападополос заяви, че евентуално напускане на еврозоната ще бъде „катастрофално“ за Гърция. „Лично според мен напускането на еврозоната ще ни върне през 60-те или 70-те години“, коментира той.

По-късно Пападополос изясни, че не е визирал политическата ситуация в Гърция от времето, когато страната беше управлявана от военна диктатура, а просто стандарта на живот и икономическата структура от онези дни.

Гърция все още получава пари от първоначалния спасителен план, договорен през май 2010 г. Следващият транш за Атина обаче няма да бъде отпуснат, ако страната не изпълни заложените в споразумението цели за бюджетни съкращения. Според анализаторите това е реална възможност.

Без транша, предвиден за септември, парите на Гърция ще свършат в средата на октомври.

Втори спасителен план за Гърция беше договорен през юли, но той все още предстои да бъде ратифициран от парламентите на редица страни от еврозоната.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
просто работят ден за ден, като се мъчат до успокоят пазарите с абсурдни идеи. и най *** е, че инвеститорите се връзват на тея глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Hermes73
преди 12 години
Saglasen sam
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Как пък не им писна вече да правят глупост след глупост , не дамо Гърция но всички задлажнели трябва да спрат да плащат по дълговите книжа които са емитирали и да се спре с тези книги които изсмукват парите на банките. Да се забрани на банките да купуват такива книги , в противен случай последствията ще бъдат трагични - разпадавето на финансовия Съюз е гарантирано.Тази идея за фонд който да плаща вместо държавите е направо ужасна и 20 трилиона няма да стигнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още