IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката криза разкрива трагичния дефект на ЕС

Европейските лидери може и да имат волята да оставят Гърция в еврозоната, но не и тази възможност

11:33 | 03.10.11 г. 40
Автор - снимка
Създател
Гръцката криза разкрива трагичния дефект на ЕС

В своя нашумял за времето си трактат „Великата илюзия“, публикуван през 1910 г., писателят Норман Ейнджъл твърди, че държавите са до такава степен финансово и икономически обвързани, че евентуална война би засегнала колкото победителя, толкова и победения. При това положение, посочва Ейнджъл, никоя страна не би била толкова глупава, че да започне война, пише Wall Street Journal.

Неговият анализ за икономическата катастрофа, която води след себе си една война, се оказа верен, заключенията му за политическата реалност обаче се оказаха трагично погрешни. Четири години по-късно европейските страни се впуснаха във втория най-ужасяващ военен конфликт в историята на човечеството.

Икономическите последици от излизането на Гърция от еврозоната – развитие, което може да последва фалита на страната, но не е задължително следствие от него – предполагат, че това е нещо, което европейските политици ще се опитат да избегнат на всяка цена.

Това ще е „финансова и икономическа катастрофа не само за Гърция, но и за останалите 16 страни в еврозоната“, твърди Вилем Буитер, главнен икономист на Citigroup. „Това ще предизвика отлив на капитали от банките на всички страни, за които според пазарите и инвеститорите съществува дори и най-малък шанс също да напуснат валутния съюз“. Инвеститорите и кредиторите на тези страни на практика ще обявят стачка. Сътресенията ще се усетят по цял свят.

Според анализатори напускането на Гърция или на някоя друга слаба икономика, може да струва на съответната страна 25% или повече от брутния й вътрешен продукт (БВП) само през първата година. Дори ако напусналата стана е голяма европейска икономика, като Германия, цената би била огромна.

Но дори евентуалното излизане на страна от еврозоната по време на финансова паника да е крайно нежелателно, възможно ли е то да бъде избегнато?

Последна актуализация: 07:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 8 rate down comment 0
JonnieJ
преди 12 години
Самите немци ве4е са вдигнали ръце от евробратството! Да видим до кога управляващите ги политици престанат да лицемерни4ат? Ясно е едно-наближават апокалипти4ни икономи4ески промени! Не може ве4но вси4ко да е на кредит, както един да яде, а друг да му плаща сметката! При е връщане драхмата ЕЦБ трябва извади от обращение вси4ките евро банкноти по света да ги подмени с нови, тъй като на всяка една от тях е написано и на гръцки-ЕВРО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 6
tihomirn
преди 12 години
ПАТИЛАН имам въпрос към теб .Как се подгтвяш за апокалипсиса в Европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 21
Патилан
преди 12 години
Както е добре известно "ако имаш дълг от 1000 лева имаш проблем, но ако имаш дълг от 1 милиард банката има проблем".Гърците това добре го знаят и въртят на пръстта си стринa Меркел и бай Сарко.Само как звучи конферентен разговор на Меркел, Саркози и Папандреу.От САЩ пък се обадиха, че фалит на Гърция би бил начало на нова световна криза с непредвидими последствия! Проблема НЕ е Гърция с нейните жалки 300 милиарда дълг. Проблема са САЩ, Франция, Италия, Испания и т.н. Около 20 трилиона. Затова ЕС е военнополитическо джудженце, защото е разяждан отвътре от противоположни интереси. Всеки си тегли неговата черга.А икономическия апокалипсис наближава с невероятна скорост!!!Гърците са на принципа: "Колкото вземем - да вземем, все е кяр". Дали ще фалираш с 300 млрд дълг, или с 400 млрд (100 подарък от щедрите братя немци) - все тая. Хе-хе, гърците буквално се подиграват с кредиторите си. Обещават едно, а правят съвсем друго. Явно са решили, че няма да плащат. Да обявят фалит, да излязат от еврото, да върнат драхмата, девалвират я, и така да изчистят нещата, а другите да пият солена вода от Егейско море!"Все повече германци работят на втора и трета работа"Георгиос си пие узото, а Ханс ще бачка. Докога ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 19
Патилан
преди 12 години
Кризата за еврозоната е реална, защото след като изгърми Гърция идва Португалия, а след това може би Италия. Въобще европейският стопански модел пращи и може да не издържи. Ако еврозоната се провали - това ще бъде истински апокалипсис за всички страни от ЕС, не само за тези, които приеха еврото. Ще има кошмарни последствия за световната иконимика. След Гърция идва ред и на България. Гърция е основен търговски партньор на България и фалит на Гърция означава верижен фалит и за България. На гърците ЕС ще им плати сметката, ама нашата сметка кой ще плати?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 18
Патилан
преди 12 години
"Гърците имат пари само до октомври. А после?" :Следва: -Атина настоява за бърз следващ транш от ?8 млрд.!- печатане на пари- част от тях отиват за гърците да си живеят добре, останалата част отива за кредиторите Франция и Германия- вдига се инфлацията в Европа- Гърция, Германия и Франция получават напечатани пари, останалите - гледат и лапат мухите!!! Не е луд тоя които яде зелника, а тоя който му го дава !!! Така хитрите гърци дръпнаха над 100 милиарда евро от МВФ и на финала ще стане, че гърците ще има да връщат, а МВФ да взема, което няма да се случи никога, понеже е на път МВФ, да отиде в историята , тоест небитието!!! После Я камилата, я камиларя....Гърците, много умело са си разработили схемата. Не ги мислете че са глупави!Когато Господ създал гърка, евреина плакал безутешно цели три дни !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
JonnieJ
преди 12 години
Нали всичко беше наред! Тия смешници в ЕЦБ се оплетиха в собствените си лъжи! Гърция не е големият проблем, фатално е 4е големите европейски икономики се клатят! Американците могат да си позволят да пе4атат $ защото той е резервна валута и се утаява равномерно по целият свят, а какво правим с еврото? За еврозоната в близко бъдеще ще се говори в минало време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 18
Патилан
преди 12 години
Ако Гърция фалира жална им майка на еврозоната и от там на Германия.Кралят е гол - еврото също!!! Гърция ще спре плащанията по дълга, французи, германци и други кредитори ще пият една студена вода и ще отпишат някой и друг милиард.За това се бори гръцкия народ, за това са и протестите. Защо само те да го отнасят? А тези банки лихвари да излязат сухи от водата? Както виждам Еврото става заложник на Гърция, явно те много добре са си направили сметката че ако се случи нещо с тях,еврото ще пропадне омагьосан кръг! Германия налива в пробита каца!Гръцкия пенсионер ще продължи да си получава същата пенсия, социалните им придобивки няма да се променят.Проблема е сега с португалци, испанци и италианци, да не повторят същия ход, че тогава последиците може да са сериозни, а за тях вече парички няма......Гърците ще изнудват ЕС до дупка и каквото и да стане, пак ще са по добре от нас, защото не са дупедавци!!!Да разтълкуваме какво значи Европейски съюз: Първи закон за обединенията: Колкото и *** да обединиш няма да се получи нищо читаво. Втори закон за обединенията: Когато *** добие огромни размери той вече не е само твой, а общ *** и някой друг му бере грижата !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 12 години
Меркел се репчеше, че пазарите не могат да управляват политиците, но май някои не мислят така... :) На мен ми е интересно има ли сила, особено в ЕС, която може да се опъне на системата. По BBC един пич в прав текст каза, че никой не бръсне правителствата - Голдман-Сакс управлява света! Ето нещо, което бих искал да коментирате:http://***.youtube.com/watch?v=-Si3MaH78rkАко пускането на линка е против правилата и администрацията го махне, в YouTube ще излезе през търсачката - въведете "Financial Armageddon Imminent 2011""The Big Money Is A Smart Money!" :lol: Някои вече са се приготвили да пируват върху трупа на Европа, даже планират какво ще направят с пачките, които смятат да изкарат в следващите 12 месеца... Това симпатично юпи с цялата си заразяваща откровеност и лъчезарна арогантност е абсолютна емблема на разврата и моралната непригодност на една социално-икономическа система. Жалко, че пак сметката ще я плащат децата...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Pivoley
преди 12 години
Еврозоната е пред крах, а ЕЦБ се била разтревожила за инфлацията. СМЯХ :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още