IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отдръпване от еврото, централните банки предпочитат йената и паунда

По данни на МВФ в края на юни делът на еврото в глобалните валутни резерви се е понижил до 26,7% от 27,9% през септември 2009 г.

14:53 | 17.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Отдръпване от еврото, централните банки предпочитат йената и паунда

Възстановяването на еврото от рекордно ниските за последните 9 месеца нива е застрашено поради масовия отлив на капитали от единната европейска валута, пише Bloomberg, позовавайки се на изследвания на финансови институции, включително UBS AG и Morgan Stanley.

През последните 5 седмици чуждестранните инвеститори се оказаха нетни продавачи на европейски акции, посочва базираната в Цюрих UBS. Данни на Morgan Stanley разкриват, че инвеститорите са имали нетни къси, или мечи, позиции спрямо еврото през септември. Двата доклада допълват статистическа справка на Международния валутен фонд (МВФ), разкриваща спад на количествата евро в резервите на централните банки след пика от 2009 г.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози разчитат на международна подкрепа за разрешаването на дълговата криза в еврозоната. Те определиха 3 ноември – датата на срещата на лидерите на страните от Г-20 – като краен срок за постигане на споразумение. Въпреки че от дъното, достигнато на 12 септември, еврото се е възстановило с 2,7% спрямо кошница от 9 валути на страни от развития свят, включени в Bloomberg Correlation- Weighted Index, единната европейска валута остава с 3,8% под рекордните за годината нива през май.

„Тези с големите пари, истинските парични мениджъри ограничават експозицията си към еврото по стратегически причини“, казва Самарджит Шанкар, валутен директор на Bank of New York Mellon Corp. в Бостън. „Чуждестранните инвеститори в активи с фиксирана доходност чисто и просто се изтеглят от Европа“.

Капиталите, които през тази година инвеститорите са изтеглили от облигационните пазари на най-силно засегнатите от дълговата криза страни в региона, са два пъти повече, отколкото през 2010 г., разкриват данни на Bank of New York Mellon, използвани в анализите на МВФ и Японската централна банка.

Вместо в евро и долари, централните банки инвестират по-голяма част от резервите си в йени, британски лири, австралийски долари и канадски долари, посочват Barclays Plc и Citigroup Inc.

Тази сутрин еврото се търгуваше за 1,3870 долара. Според усреднената оценка на 30 анализатори, участвали в проучване на Bloomberg, до края на годината еврото ще поевтинее до 1,35 долара и 104 йени. Според UBS за периода единната европейска валута ще поевтинее до 1,20 долара.

По данни на МВФ в края на юни делът на еврото в глобалните валутни резерви се е понижил до 26,7% от 27,9% през септември 2009 г. - месец пред новото гръцко правителство да запали искрата на дълговата криза с разкритията, че предходният кабинет в Атина е прикривал данни за бюджетния дефицит на страната.

За същия период делът на британската лира във валутните резерви се е повишил с 0,2 процентни пункта до 4,2%, докато този на йената е нараснал до 3,9% от 3,2%. Централните банки залагат и на групата валути, която МВФ определя като „други“. Според Citigroup тази група включва австралийския долар, канадския долар и шведската крона. По данни на фонда делът на тези валути е нараснал до 4,9% от 3%.

В края на юни глобалните валутни резерви са възлизали на 10,1 трлн. долара, спрямо 8,16 трлн. долара в края на 2009 г., разкриват данни на МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още