IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските банки се готвят да понесат 50-60% загуби по гръцкия дълг

Немските банки са обсъдили на среща потенциалните си загуби по дълга, въпреки че окончателна стойност не е била договорена

12:36 | 14.10.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Германските банки се готвят да понесат 50-60% загуби по гръцкия дълг

Германските банки се подготвят да абсорбират до 60% загуби по гръцкия дълг, който притежават, след като европейските политици настояват за по-голямо участие на частните инвеститори в спасителния план за парализираната от дългове страна, съобщават трима запознати с преговорите източници, цитирани от Bloomberg.

По-рано тази седмица германските банки са провели конферентна среща, на която са обсъдили потенциални загуби по гръцкия дълг от 50-60%, въпреки че окончателна стойност не е била договорена, посочват източниците, пожелали анонимност поради конфиденциалността на разговорите.

Изпълнителният директор на Deutsche Bank AG Йозеф Акерман, който председателстваше разговорите през юли, когато европейските банки и застрахователи се съгласиха да понесат доброволни загуби от 21%, заяви, че следващата седмица ще отиде в Брюксел, за да обсъди възможността за отписването на по-голяма част от дълга.

Премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който председателства групата на европейските финансови министри заяви, че разговорите за цената, която инвеститорите може да платят за преструктурирането на гръцкия дълг, с базирания във Вашингтон Институт за международни финанси (IIF), председателстван от Акерман, вече са в ход.

10-годишните гръцки облигации се търгуват на около 40% от номиналната си стойност. Някои германски банки вече са отписали гръцките си активи, преизчислявайки ги по пазарни цени, докато банките, които са отписали по-малък процент може да понесат допълнителни загуби, посочва един от източниците на Bloomberg.

По-голямото участие на частния сектор може да стане част от разширения пакет от мерки за овладяване на дълговата криза в Европа. На среща на 23 октомври лидерите от еврозоната се очаква да обявят нов антикризисен план.

Президентът на европейската комисия Жозе Мануел Барозу вчера призова за рекапитализация на засегнатите от кризата европейски банки, изплащане на поредния транш от първоначалния спасителен пакет за Гърция и по-скорошното договаряне на постоянен спасителен фонд за еврозоната.

Европейските банки може да бъдат принудени да повишат капиталовата си адекватност до 9%, за да абсорбират рисковете от фалит на определени страни в региона, посочва източник близък до европейския банков регулатор. При проведените през юли стрес тестове бяха заложени 5%.

Европейските финансови министри обмислят да наложат на банките нов краен срок за въвеждане на новите правила за капиталова адекватност, известни като Базел III, заяви представител на френското правителство днес. Запитан дали 9% съотношение на първичния капитал (Tier 1) към рисково претеглените активи на банките ще е приемливо, той отговори „да“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Ogibogi
преди 12 години
Нарочно се мотаят гърците, трябваше да направят преватизация за 50 милиарда до края на 2011 г., а те направиха само за 400 милиона, това е нищо...тарикатчета, а само рават...нямаме пари, ама как ще живеем...стачкуват си и си получават парички да философстват по кафетата на фрапе, играейки табла! Веднага островите на тезгяха и печелившите предприятия, не губещите...намаление на заплатите , пенсиите и помощите с 50-60 % , даже и това е малко...съкращения в армията , полицията и държавната администрация на 50 % , вдигане на ДДС на 25 % навсякъде , вдигане на акцизите на горива, алкохол и цигари на максимума за ЕС , вдигане на данъците на движимо и недвижимо имущество с 20% и т. н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
ivo0101
преди 12 години
Интересно ще стане ако банките са застраховали експозициите си в гръцки дълг. Тогава струва ми се от големите губещи ще станат големите печеливши !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още