IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правилата за банковите бонуси гонят топ банкери от Европа

САЩ, Австралия, Канада, Хонконг и Япония позволяват на банките си „повече гъвкавост“ при изплащането на бонуси, се казва в доклад на Борда за финансова стабилност

14:03 | 12.10.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Правилата за банковите бонуси гонят топ банкери от Европа

По-строгите правила за изплащането на бонуси, наложени на банките в Европейския съюз (ЕС) в сравнение с финансовите институции в Северна Америка и Азия ги поставят в неизгодна позиция при наемането на талантливи банкери, се казва в доклад на Борда за финансова стабилност (FSB), цитиран от Bloomberg.

САЩ, Австралия, Канада, Хонконг и Япония позволяват на банките си „повече гъвкавост“ при прилагането на международните правила за изплащане на бонуси, отколкото Великобритания и останалите страни от ЕС, посочва FSB.

Националните регулатори трябва да обърнат внимание на това, препоръчва създадената през 1999 г. организация за насърчаване на глобалната финансова стабилност.

Европейските регулатори одобриха правила за налагането на ограничения върху размера на бонусите, изплащани на банкерите. Мишел Барние, финансовият комисар на ЕС, определя някои от финансовите стимули, изплатени на топ мениджмънта на банките през изминалата година като „неоправдани“. Той обяви, че обмисля налагането на допълнителни ограничения.

„Необходими са повече усилия от някои страни за пълното прилагане на принципите за възнагражденията, приети от групата на страните от Г-20 през 2009 г. Необходимо е също да бъде обърнато внимание на различната интерпретация на стандартите“, посочва FSB.

Тринадесет от страните членки на FSB, включително някои европейски страни, са приложили препоръките на FSB. Всички стандарти без един са приложени в САЩ, Швейцария и Австралия, докато Аржентина и Южна Африка са страните с най-слаб прогрес при прилагането на правилата.

„Ако не сте конкурентоспособен при възнагражденията, разбира се, че ще бъде проблем да привлечете качествени хора“, казва Ръс Гарсън, изпълнителен директор на базираната в Ню Йорк Gerson Group. „Когато търсенето на талантливи трейдъри нарасне, ситуацията за европейските институции ще стане по-трудна“.

Германия, Франция, Великобритания и Сингапур са сред страните, които прилагат по четири от препоръките на FSB - например забавянето на изплащането на бонуси и други награди - като минимални изисквания, се посочва в доклада.

Регулаторите в САЩ, Япония, Хонконг, Канада и Австралия позволяват на финансовите си институции по-голяма гъвкавост, тъй като „взимат под внимание разликите в техните бизнес модели и рискови профили“, посочва FSB.

Правилата в някои страни са значително по-строги от тези, препоръчани от FSB. В Холандия например съществува по-строго правило за размера на променливия компонент от общото възнаграждение. В светлината на регулациите, холандски банки, включително ING Groep NV и Rabobank Group, все повече ограничават изплащането на бонуси.

Според правилата, приети в ЕС, изплащането на 60% от бонусите на рисковите трейдъри и топ мениджмънта на банките трябва да бъде отложено за поне три години, а половината от останалия бонус трябва да бъде изплатен в акции.

През юли корпорацията за застраховане на депозитите в САЩ прие правило, което позволява на регулаторите да изискват връщане на част от бонусите за топ банкерите в случай, че тяхната банка фалира или се наложи да бъде спасявана от правителството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Аврен
преди 12 години
..."Това, че някой е успял да излъже друг и да направи пари от въздуха, ..."Е то това е дефиницията за банкер... :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 12 години
"неизгодна позиция при наемането на талантливи банкери"А може ли да попитам какво е това "талантлив банкер"??! Как се измерва таланта на банкерите??! Това, че някой е успял да излъже друг и да направи пари от въздуха, талант ли е или напротив?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още