IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият шеф на Barclays с 6,5 млн. паунда бонус за 2010 г.

Боб Даймънд е получил сумата като възнаграждение за представянето си като ръководител на звената за инвестиционно банкиране и за управление на активи на Barclays

15:26 | 07.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Новият шеф на Barclays с 6,5 млн. паунда бонус за 2010 г.

Новият главен изпълнителен директор на британската банка Barclays Боб Даймънд е получил бонус в размер на 6,5 млн. паунда (7,5 млн. евро) за 2010 г., предаде ВВС.

В доклада на банката за възнаграждението му се посочва, че той е получил бонуса за представянето си като ръководител на звената за инвестиционно банкиране и за управление на активи на Barclays.

Заплатата му за годината е била 250 хил. паунда.

Предшественикът на Даймънд – Джон Варли, който заемаше поста до края на 2010 г., е получил бонус в размер на 2,2 млн. паунда, а заплатата му е била 1,1 млн. паунда.

Раздаваните от банките бонуси бяха силно критикувани от началото на кризата и секторът пое ангажимент да ги ограничи. Миналия месец британският финансов министър Джордж Осбърн обяви подробности от проекта Мерлин – споразумение между британското правителство и четирите най-големи банки в страната.

Банките са се съгласили да ограничат отпусканите бонуси и да отпуснат кредити в размер на 190 млрд. паунда за бизнеса тази година.

Самият Даймънд, който пое ръководството на Barclays от началото на 2011 г., беше критикуван, след като заяви, че времето за угризения и извинения от страна на банките в приключило.

Barclays отчете печалба преди данъци от 6,07 млрд. паунда за 2010 г. спрямо 4,59 млрд. паунда печалба преди данъци за 2009 г. Barclays Capital – звеното за инвестиционно банкиране, което Даймънд ръководеше до края на 2010 г., има почти двойно по-голяма печалба за 2010 г. спрямо 2009 в размер на 4,78 млрд. паунда.

Barclays не е получавала никаква пряка помощ от правителството по време на кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още