IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкерите на Wall Street пожънаха рекордни бонуси след кризата

Заплатите и бонусите на публичните банки и брокерски къщи на Wall Street са били общо 135 млрд. долара през 2010

17:15 | 02.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Средната годишна заплата на Wall Street се покачва с 3% до 141 хил. долара.&nbsp;Снимка: www.sxc.hu</p>

Средната годишна заплата на Wall Street се покачва с 3% до 141 хил. долара. Снимка: www.sxc.hu

Wall Street отпразнува края на финансовата криза с рекордни възнаграждения за работещите в сферата на финансовите услуги и посредничество. 

През 2010 година заплатите и бонусите в публично търгуваните банки и инвестиционни компании на Wall Street са достигнали рекордната сума от 135 млрд. долара, показва анализ на Wall Street Journal. Общият ръст е от 5,7% на годишна база спрямо 128-те млрд. долара, раздадени като заплати и бонуси от същите компании през 2009 г.

Увеличението е възможно заради по-големите приходи на финансовите компании, след като финансовата криза остана в огледалото за обратно виждане, коментира изданието.

При 25 от големите финансови компании в САЩ, които вече са обявили резултатите си за цялата 2010 г., приходите се увеличават до общо 417 млрд. долара, което също е рекордно голяма сума.

„Нещата се връщат към предишното си състояние“, коментира Робърт Браун, който е професор по право в университета в Денвър и изучава въпросите, свързани със заплащането и корпоративното управление.

В начина на изплащане на възнагражденията обаче е настъпила промяна в отговор на натиска от страна на регулаторните органи и акционерите. През 2010 например бонусите под формата на т. нар. отсрочени възнаграждения се увеличават до половината от цялото заплащане в сравнение с една трета преди това. Това коментират от консултантската агенция Johnson Associates.

Отсрочени са възнагражденията, от които служителите могат да се възползват след определен период, и то ако компанията се представя добре в своята дейност.

Банките и инвестиционните компании започнаха да отлагат по-голям дял от бонусите си, за да се избегне прекомерното поемане на риск от висшия мениджмънт, което би могло да дестабилизира целия финансов сектор.

Същевременно се увеличават основните заплати през 2010 като средство за окуражаване на служителите да се фокусират върху дългосрочните резултати от своето представяне.

Проучването на Wall Street Journal показва още, че 25-те големи финансови компании са изплатили общо 32,5% от своите приходи като трудови възнаграждения през миналата година спрямо 31% през 2009 г.

Средната заплата на служител се покачва с 3% на годишна база до около 141 хил. долара годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още