IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще изисква от банките информация за служители, печелещи над 1 млн. евро

Предложението е част от пакета за банковите правила, които ще бъдат въведени като част от споразумението "Базел ІІІ"

17:19 | 25.07.11 г.
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Oт европейските банки ще се изисква да разкриват повече информация за броя на служителите си, печелещи над 1 млн. евро годишно. Това показват настроенията в Брюксел, съобщава британският вестник Financial Times.

Европейската комисия е предложила властите в отделните държави да събират информация за броя на хората, заработващи над 1 млн. евро годишно, както и разбивка на приходите им  - заплата, премии, дългосрочни бонуси и пенсионни вноски.

Информацията ще бъде изпращана в новия Европейски банков регулатор, който ще я публикува общо за страната в една и съща форма за 27-те държави членки на Европейския съюз.

Идеята бе включена в обширни предложения като част от законопроект за основни промени в правилата за банковия сектор.

Голяма част от предложенията касае въвеждането на новото международно споразумение, известно като „Базел III”, което има за цел да увеличи количеството и качеството на капитала на банките.

Повечето от предложенията се съдържат в правила, които ако бъдат приети, ще бъдат задължителни за държавите членки и институциите.

Пакетът обаче съдържа и директива, която – въпреки въвеждането на изискването за оповестяване на възнагражденията – цели да хармонизира и засили санкциите срещу банките, които престъпват правилата.

В нея се включват различни мерки за управление на корпоративните финанси в сектора с цел намаляване на зависимостта на банките от външните кредитни рейтинги, насочвайки вниманието върху вътрешните оценки.

В проектодирективата са включени и предложения за капиталови буфери и банков надзор.

Двете части с предложения от пакета - проектоправилата и проектодирективата - изискват одобрението на държавите членки и Европейския парламент преди да влязат в сила. В допълнение след като директивата бъде одобрена, държавите членки ще трябва да я включат в националните си законодателства.

Елементи от двете части на пакета изглежда ще се окажат спорни, предизвиквайки интензивен дебат между депутатите от ЕП и държавите-членки преди да се стигне до окончателен вариант за гласуване.

Някои държави членки например биха искали повече гъвкавост за стандартите и съотношенията за допълнителния капитал и биха настоявали те да бъдат по-големи от записаните в предложенията. Част от определенията за това какво включва висококачественият капитал пък вече бяха сериозно дискутирани.

В крайна сметка изглежда вероятно последният вариант на законовите мерки да бъде съгласуван през втората половина на 2012 г.

ЕС е първата организация в света, която ще започне въвеждането на постановките от „Базел III” в законодателството си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още