IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Могат ли европейските банки да заобиколят по-строгите капиталови изисквания?

Поправките, които ЕС предлага към директивата за капиталовите изисквания, ще облагодетелстват някои големи европейски банки, твърдят запознати с проектозакона

15:33 | 27.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
FT: Могат ли европейските банки да заобиколят по-строгите капиталови изисквания?

Банките в Европейския съюз могат да избегнат част от по-строгите изисквания за капиталова адекватност, предвидени в пакета мерки за регулиране на банковия сектор, известен като Базел III. Това  разкрива проектозакон, регламентиращ прилагането на новите глобални стандарти за банкиране в Европейския съюз, пише Financial Times.

Документът, надхвърлящ 500 страници, който все още не е официално публикуван, може да позволи на европейските банки да считат по-голяма част от капитала на своите застрахователни дружества за основен, отколкото позволяват стандартите на Базел III.

Също така законопроектът ще позволи на някои банки да продължат да издават хибриден капитал – привилегировани акции и други инструменти с характеристики на дълг – за по-дълго време от договореното от Базелския комитет за банков надзор.

Най-големите френски финансови компании, включително Société Générale и BNP Paribas, както и британската Lloyds Banking Group, контролират застрахователни дружества и се очаква да получат непропорционално предимство от предложените изключения.

Миналата година Базелският комитет за банков надзор постигна съгласие да стесни дефиницията за основен банков капитал и поиска всички банки да поддържат капитал от първи ред (Tier 1) в размер на 7% от рисково претеглените си активи. Въпреки това за прилагането на тези правила е необходимо решение на националните регулатори и Европейската комисия (ЕК).

По думите на експерт, участвал в изготвянето на Базел III, ако двете изключения бъдат приети, това „ще представлява нарушение на глобалното споразумение“ и ще подкопае международните усилия за понижаване на рисковете в банковия сектор.

Компромисът Базел III ограничава използването на застрахователен капитал до 10% от общия капитал на всяка банка.

Правилата принуждават банките постепенно да понижат зависимостта си от хибридните инструменти, които до голяма степен се оказаха безполезни при абсорбирането на загуби по време на финансовата криза. Правилата забраняват хибридния капитал, емитиран след представянето на Базел III през 2010 г., да се разглежда като основен банков капитал.

Поправките, които ЕС предлага към своята „директива за капиталовите изисквания“, ще позволи на финансовите конгломерати да използват друг метод за калкулиране на основния си капитал. Според източници, запознати с документа, изключенията на практика ще обезсмислят 10-процентното ограничение за използването на застрахователен капитал.

Въпреки това, според представители на ЕС, стандартите на Базел III няма да бъдат компрометирани поради строгия начин, по-който ще бъдат контролирани финансовите конгломерати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още