IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите банки са изправени пред допълнителни капиталови изисквания

Citigroup, JPMorgan, Bank of America, Deutsche Bank, HSBC, BNP Paribas, Royal Bank of Scotland и Barclays може да се наложи да поддържат капитал от първи ред от 9,5%

11:29 | 17.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Най-големите банки са изправени пред допълнителни капиталови изисквания

Базелският комитет за банков надзор обмисля нови капиталови изисквания за около 30 от най-големите банки по света в опит да гарантира, че евентуална бъдеща финансова криза може да бъде овладяна.

Регулаторите планират да наложат определени допълнителни изисквания за всяка отделна институция в зависимост от размера й, пазарите, на които оперира, структурата й и дали други банки биха били в състояние да абсорбират бизнеса й. Банките ще попадат в различни категории, когато техният размер, структура или рисков апетит се променя, пише Financial Times.

Най-малко 8 банки – три американски и 5 европейски – ще трябва да удовлетворят нови капиталови изисквания в размер на 2,5% от техните рисково претеглени активи в допълнение към минималното отношение от 7% за капиталова адекватност, заложено в правилата Базел III. Списъкът от банки, които ще станат жертва на допълнителните регулации, представлява неформален опит за постигане на глобален компромис и все още не е публикуван официално.

Ако идеята бъде приета, Citigroup, JPMorgan, Bank of America, Deutsche Bank, HSBC, BNP Paribas, Royal Bank of Scotland и Barclays може да се наложи да поддържат капитал от първи ред (Tier 1) в размер на 9,5% от рисково претеглените си активи, казват източници, запознати с преговорите.

Goldman Sachs, Morgan Stanley, UBS и Credit Suisse ще попаднат в следващата категория и ще бъдат подложени на допълнително капиталово изискване от 2% и съответно минимално съотношение за капиталова адекватност от 9%.

Допълнителното капиталово изискване за други 10 – 15 банки вероятно ще варира между 0,5% и 2%. Инициативата представлява опит „да се подобри устойчивостта на систематично важните финансови институции“. Тези банки се приемат за толкова важни за глобалната икономика, че те вероятно ще трябва да бъдат спасявани с пари на данъкоплатците, в случай че изпаднат в беда.

Според запознати с преговорите списъкът от банки все още не е фиксиран, а някои страни са се противопоставили на по-ранно предложение за дори още по-строги капиталови изисквания. Регулаторите ще се срещнат следващата седмица в Швейцария.

Япония и Франция се опитват да спасят Crédit Agricole, Société Générale, Mitsubishi UFJ, Mizuho и Sumitomo Mitsui да не попаднат в категориите на най-големите банки.

Регулаторите все още спорят и за това каква част от допълнителния капитал ще бъде под формата на акции и каква част ще бъде условен капитал – облигации, които се конвертират в акции по време на криза. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още