IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулатори искат глобален стандарт за рисково претеглените активи

Регулатори призовават за реформа в начина, по който се калкулират рисково претеглените активи, използвани при определянето на капиталовата адекватност на банките

13:01 | 03.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Регулатори искат глобален стандарт за рисково претеглените активи

Банкови регулатори настояват за нов международен стандарт за оценка на кредитния риск, с който да гарантират, че усилията за заздравяване на глобалната банкова система няма да станат жертва на слабостите, породени от несъответствията в националните стандарти, пише Financial Times.

Британските регулатори призовават за реформа в начина, по който се калкулират рисково претеглените активи (Risk-Weighted Assets, RWA). RWA се използват като знаменател на ключов показател за капиталовото състояние на банките – съотношението tier 1, където числителят е основният капитал.

Международните регулатори от Базелския комитет за банков надзор приеха реформите, известни като Basel III, с цел да хармонизират дефиницията за основен капитал. Въпреки това почти нищо не е направено за стандартизирането на RWA.

„Това е изключително важен въпрос“, казва Лорд Търнър, председател на британския регулатор Financial Services Authority. „Отделили сме достатъчно време през последните две години, за да стандартизираме дефиницията за основния капитал като числител в съотношението за капиталова адекватност. Сега трябва да обърнем по-задълбочено внимание на знаменателя, като оценим дали калкулирането на рисково претеглените активи е сравнимо при различните банки и в различните страни.“

Неправилното калкулиране на рисково претеглени активи може силно да изкриви капиталовите съотношения и потенциално да обезсмисли идеята за въвеждане на глобална минимална стойност на съотношението за капиталова адекватност. Basel III изисква tier 1 на банките по света да е най-малко 7%.

Андрю Халдън, изпълнителен директор на Английската централна банка, заяви, че свободата, предоставена на банките от националните регулатори при определянето на RWA и в частност при определянето на критериите за „вероятност от фалит“ на кредитополучателя, може да раздуе съотношението за капиталова адекватност с една трета.

Калкулирането на RWA се различава чувствително в Европа и САЩ. Американските банки все още калкулират RWA на базата на опростените и по-конкретни правила, заложени в първоначалните международни капиталови стандарти - Basel I.

По-сложните Basel II формули за изчисляване на рисково претеглените активи, използвани от европейските банки, предлагат възможности за доста повече субективни интерпретации от страна на банките и техните регулатори.

По думите на Джейми Даймън, изпълнителен директор на JPMorgan, европейските банки имат конкурентно преимущество, защото „използват доста по-агресивни RWA калкулатори от нас“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още