IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия ще задели повече средства за минерали в новия си бюджет

Финансовият министър Джим Чалмърс ще се стреми да постигне баланс между ограничаването на инфлацията и инвестирането в икономическото бъдеще на страната

11:00 | 12.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бюджетът на Австралия ще включва по-голям стремеж към добив на стратегически важни минерали, заяви финансовият министър на страната Джим Чалмърс, описвайки доходоносния пазар като „златна възможност“ само дни преди публикуването на годишния му фискален план.

„Жизненоважното пространство на минералите е една от причините да има толкова голямо внимание от страна на глобални и местни инвеститори, но ние трябва да сме сигурни, че можем да привлечем и внедрим това“, каза Чалмърс в интервю за Bloomberg в Канбера.

Министърът ще обяви бюджета във вторник вечерта, като се стреми да постигне баланс между ограничаването на упорито ускорената инфлация в близко бъдеще и инвестирането в икономическото бъдеще на Австралия през следващите години.

Важната минерална индустрия на Австралия е основна част от стремежа на правителството да се възползва от световната революция в зелената енергия. Големите сили, включително САЩ, имат желание да използват австралийски минерали за батерии като част от усилията си да прекъснат зависимостта от китайските доставчици, които се използват в производството на слънчеви панели, електрически превозни средства и литиево-йонни батерии.

Един от централните стълбове на бюджета ще бъде програмата Future Made in Australia на лявоцентристкото лейбъристко правителство, набор от мерки, предназначени да стимулират високотехнологичното и зелено производство по начин, подобен на Закона за намаляване на инфлацията на САЩ (IRA).

Въпреки че подробностите все още не са публични, Чалмърс каза, че политиката ще включва комбинация от „данъчни стимули, целеви безвъзмездни средства, гарантиращи, че разполагаме с архитектурата за привличане, усвояване и разгръщане на всички тези частни инвестиции“.

В сравнение с огромните държавни разходи на политиката на САЩ, Чалмърс каза, че планът на Австралия ще се съсредоточи „не върху заместването на частните инвестиции“, а върху привличането на повече от тях.

„Имаме някои огромни предимства. Раздадоха ни невероятни карти — нашата ресурсна база, нашата индустриална база, енергия, нашата база от човешки капитал, нашата привлекателност като инвестиционна дестинация“, изтъква той.

Правителството вече обяви инвестиция от 566 млн. австралийски долара (374 млн. щатски долара) за стимулиране на проучването за ресурси, със специален акцент върху стратегически важните минерали. Чалмърс обаче каза, че ще подкрепата няма да се изчерпа с това.

Очаква се Австралия да обяви втори пореден излишък в бюджета, като проучване на Bloomberg прогнозира неочаквани приходи от 11 млрд. австралийски долара , изключение в глобален план, което отразява затегнатия пазар на труда и все още високите експортни цени на суровините.

Все пак по-слабите перспективи за Китай – най-големият търговски партньор на Австралия – заплашват да натежат върху икономическия растеж в бъдеще.

Чалмърс каза, че бюджетът предвижда растежът на БВП на Китай да остане между 4% и 5%, но добави, че има перспектива за стимули във втората по големина икономика в света.

„Силно разчитаме на перспективите за китайската икономика“, подчерта Чалмърс, като добави, че може да дойде време, когато Австралия ще бъде по-малко зависима от тази страна за своята търговия и растеж.

„Някои от тези бързо развиващи се пазари в региона на АСЕАН представляват огромна възможност за нас“, заключи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 12.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още