IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рецесията на глава от населението в Австралия се е задълбочила в края на 2023 г.

Забавянето на икономиката през всички тримесечия засилва нуждата от разхлабване на паричната политика

10:51 | 06.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Австралия се e забавила през последните три месеца на миналата година и рецесията на глава от населението се задълбочи, тъй като по-високите лихви и покачващите се разходи за живот се отразяват на разходите на домакинствата, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е разраснал с 0,2% в периода октомври-декември, забавяйки се спрямо ревизираните във възходяща посока 0,3% през предходното тримесечие, показват данните на Австралийското статистическо бюро в сряда. Спрямо година по-рано икономиката се е разширила с 1,5%, съответствайки на прогнозите.

Годишният резултат е най-слабият след пандемията от последното тримесечие на 2000 г. и под средните 2,4% за десетилетието. БВП на глава на населението е спаднал с 0,3% през четвъртото спрямо третото тримесечие и се е свил с 1% на годишна база, отбелязвайки най-дълбокия спад от 1991 г. насам с изключение на периода по време на Covid, според Bloomberg Economics.

Икономиката на Австралия се е забавила през всички тримесечия на 2023г. Графика: Bloomberg Икономиката на Австралия се е забавила през всички тримесечия на 2023г. Графика: Bloomberg

Забавянето вероятно ще увеличи натиска върху Австралийската централна банка да започне да разхлабва паричната си политика тази година, след като остави лихвите непроменени на последните си две срещи и същевременно не изключи възможността за допълнително увеличение.

„Ръстът на потреблението на домакинствата остава затруднен заради затегнатата парична политика“, каза Шон Лангкейк, ръководител на отдела за макроикономически прогнози за Oxford Economics Australia.

Данните от сряда показаха, че държавните разходи и частните бизнес инвестиции са основните двигатели на растежа, като изпреварват потреблението на домакинствата.

Държавните разходи са нараснали с 0,6% през четвъртото тримесечие, добавяйки 0,1 процентни пункта към БВП.  Домакинствата са останали предпазливи, като делът на спестяванията им се е повишил до 3,2% от ревизираните във възходяща посока 1,9%, докато при разходите им не се наблюдава съществена промяна.

Правителствените разходи са били движени от „ползи за домакинствата, с повече разходи за медицински продукти и услуги“, каза в изявление Катрин Кийнън от Австралийското статистическо бюро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 06.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още