IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Австралия е останала стабилна през януари

Темпът е най-слабият от ноември 2021 г. насам и засилва залозите за разхлабване на паричната политика

13:31 | 28.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Австралия изненадващо е останала стабилна през януари, подкрепяйки аргумента централната банка на страната да започне да намалява лихвите си по-късно тази година, предава Bloomberg.

Потребителските цени са се повишили с 3,4% спрямо година по-рано – със същия темп като през декември, сочат данни на австралийската статистическа служба. За сравнение, икономистите очакваха ниво от 3,6%.

Базисната инфлация, изключваща волатилните компоненти, се е забавила до 4,1%, през януари от 4,2% през декември, като все още е доста над целевия диапазон на Австралийската централна банка от 2-3%.

Инфлацията в Австралия е останала под прогнозите през януари. Графика: Bloomberg Инфлацията в Австралия е останала под прогнозите през януари. Графика: Bloomberg

Представителите на регулатора ще разгледат тези резултати по време на срещата си на 18-19 март, тъй като разходите по заемите в момента са на 12-годишен връх от 4,35%, а по-рано този месец Бордът обмисли допълнително увеличение  на лихвите. Централните банкери установиха, че общото търсене остава над потенциалното предлагане, което увеличава риска инфлацията да не се върне към целта в рамките на разумен период от време.

Вместо това те решиха да запазят лихвените проценти на фона на признаците за по-широко икономическо забавяне, което намалява ценовия натиск.

Икономистите в момента прогнозират, че Австралийската централна банка ще започне да разхлабва паричната си политика още през август.

Темпът на инфлация „остава най-ниският такъв от ноември 2021 г. насам“, каза Мишел Марквард, ръководител отдела за ценова статистика на статистическата служба.

„Данните ще присъстват сериозно в обсъжданията по време на мартенското заседание на централната банка, заедно с данните за брутния вътрешен продукт (БВП) за четвъртото тримесечие“, които се очаква да бъдат публикувани следващата седмица, коментира икономистът на Bloomberg Джеймс Макинтайър в бележка. „Очакваме централната банка да остави лихвите си на текущото ниво, но да запази пристрастието си към затягане, за да гарантира, че инфлационните очаквания ще останат ниски“, посочва той.

Собствените прогнози на Австралийската централна банка показват, че инфлацията ще се върне в рамките на целта едва през декември 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 28.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още