IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кадри Симсон: Търговска сделка на ЕС с Австралия ще облекчи натиска при минералите

От Канбера обаче не възлагат големи надежди за връщане на масата на преговори за споразумението за свободна търговия преди изборите за Европейски парламент

16:05 | 08.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Споразумение за свободна търговия между Австралия и Европейския съюз (ЕС) би насърчило по-тесни връзки относно стратегически важните минерали в решаващ момент за енергийния преход, заяви еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон, цитирана от Bloomberg.

Преговорите между двете страни за търговията пропаднаха миналата година, тъй като Канбера недоволства относно достъпа до пазарите на ЕС за своите селскостопански стоки. Дипломатите също така търсят сътрудничество в областта на металите - като литий, мед и никел - докато западните страни се противопоставят на китайското господство във веригите на доставки.

Симсон казва, че споразумението за свободна търговия ще бъде „силен фактор“ за съвместна работа по доставката на ключови суровини, което ще увеличи натиска върху Австралия за връщане към масата на преговори.

„Точно както ЕС се стреми да подсигури веригите на доставка чрез инвестиции в добив и проучване на важни минерали, австралийската индустрия призовава за повече инвестиции“, изтъква Симсон в Националния пресклуб в Канбера. „Но докато нашата търговия продължава да бъде дискриминирана, ще се случва обратното“, добавя тя.

Австралия е най-големият производител на литий в света, но почти не доставя количества от метала за Европа. През последната фискална година на Австралия, приключила през юни 2023 г., страната е насочила 98% от своя литиев сподумен към Китай, показват правителствени данни.

Симсон посочва, че е разговаряла с министъра на ресурсите на Австралия Мадлин Кинг за споразумение относно тези минерали и че ще има още новини „скоро“.

Но тя добавя, че ЕС иска да поднови дискусиите и за споразумението за свободна търговия. „Постоянно казвам на моите австралийски колеги, че искаме да се ангажираме отново, да се върнем на масата за преговори“, разкрива еврокомисарят.

Австралия твърди, че е малко вероятно преговорите за сделка за свободна търговия да бъдат подновени преди изборите за Европейски парламент по-късно тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 08.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още