IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекапитализацията няма да разреши проблемите на банките в Европа

Те имат много по-голяма нужда от спиране на слуховете за възможен фалит на Италия и Испания, смята анализатор

16:44 | 13.10.11 г.
Рекапитализацията няма да разреши проблемите на банките в Европа

Анализатори и представители на бизнеса приеха критично плановете на европейските власти за увеличаването на капитала на банките и възстановяването на доверието в сектора. Според експерти предложението ще доведе до отлив на инвеститори и допълнително ще отслаби финансовите институции, пише CNBC.

Вчера председателят на европейската комисия Жозе Маноел Барозу каза, че „Европейският съюз спешно трябва да заздрави банките“, като предупреди, че финансовите институции са директно свързани с дълговата криза.

Страховете, че Гърция, както и Италия и Испания, може да обявят фалит, се отразиха изключително негативно на банките. Кулминацията беше национализирането на белгийското подразделение на Dexia, която има големи експозиции към гръцки дълг. Международният валутен фонд (МВФ) пък прогнозира, че европейските банки ще се изправят пред недостиг на 200 млрд. евро капитал.

Анализатори обаче смятат, че масовата рекапитализация няма да разреши проблемите в региона. „Изглежда сякаш в системата ще се наливат капитали без значение дали дадена банка се нуждае от средства, или не“, коментира Райнер Скиерка, анализатор в Sarasin. Той смята, че някои банки, особено гръцките, имат сериозна нужда от средства, но други са добре капитализирани да абсорбират потенциални загуби.

Според него такава стъпка може да доведе до национализация на още банки, а това на свой ред ще прогони масово инвеститорите. „Пазарите вероятно ще реагират негативно и ще решат, че е пропусната още една възможност за решаване на проблемите“, допълва Скиерка.

Това, от което банките имат много по-голяма нужда е да спрат слуховете за възможен фалит на Италия и Испания, посочва анализаторът. Заради размерите на двете икономики подобни слухове подклаждат напълно основателни притеснения.

„Вярно е, че имаме сериозен срив в строителния сектор, който представлява 60% от брутния вътрешен продукт, но ако го извадим, останалите икономически сектори се справят добре и растат с 2,6-2,7%“, коментира Балдомеро Фалконес, главен изпълнителен директор на испанската строителна група FCC.

Той допълни, че публичният дълг на страната е 67% от брутния вътрешен продукт, което е с 20% под средното ниво за Европа и с 30% под задлъжнялостта на САЩ.

Според Фалконес, проблемът не се корени в капитала, а в доверието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още