IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и Франция се споразумяха за рекапитализацията на банките

Планът на Меркел и Саркози ще бъде готов до края на месеца и ще включва още мерки за коригиране на икономическото управление на еврозоната

10:26 | 10.10.11 г.
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози по време на срещата им в неделя. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози по време на срещата им в неделя. Снимка: Ройтерс

Франция и Германия постигнаха споразумение за рекапитализацията на банките, съобщиха световните агенции.

„До края на месеца ще ще дадем отговор на въпроса за кризата“, заяви френският президент Никола Саркози в Берлин, по време на съвместна конференция с германския канцлер Ангела Меркел, пише Bloomberg.

Меркел заяви на свой ред, че европейските лидери ще направят всичко необходимо, за да е сигурно, че банковият сектор в региона разполага с достатъчно капитал.

„Ще рекапитализираме банките със съгласието на нашите партньори от Герамния защото икономиката се нуждае от това, за да се гарантира растеж и достъп до финансиране“, допълни Саркози.

Двамата си дадоха срок от три седмици да разработят план за рекапитализация на банките, да вкарат Гърция „в правия път“ и да коригират икономическото управление на еврозоната. Планът ще бъде официално оповестен в края на месеца.

Според Антонио Борхес, който оглавява звеното на Международния валутен фонд (МВФ) за Европа, банките в региона имат нужда от около 200 млрд. евро допълнителен капитал.

По думите на Ангела Меркел, следващите стъпки, които ще се предприемат за спасяването на Гърция, ще зависят от доклада на финансовите инспектори на Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и МВФ, който трябва да бъде готов до началото на ноември. Никола Саркози допълни, че ще бъдат взети „адекватни решения“.

Еврогрупата ще разгледа доклада на следващото си заседание през ноември. На него ще бъде взето и решение за отпускането на следващия транш от спасителната помощ за Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още