IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови стрес тестове за европейските банки

Тестовете може да идентифицират недостиг на капитали в банковата система на Стария континент в размер на 200 млрд. евро

13:46 | 06.10.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Images_of_Money, лиценз: <strong><a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank">CreativeCommons</a></strong></em></p>

Снимка: Images_of_Money, лиценз: CreativeCommons

Европейският банков регулатор започна нова проверка на банките в региона, тествайки сценарий за мащабно преструктуриране на дълговете на всички страни от периферията на еврозоната, съобщава Financial Times.

Тестовете, провеждани от Европейския банков регулатор (EBA), може да идентифицират недостиг на капитали в банковата система на Стария континент в размер на 200 млрд. евро.

За изчисляване на загубите от преструктурирането на дълговете EBA, която провежда двудневна кризисна среща на борда на директорите, ще използва пазарни оценки.

Регулаторът обсъжда с другите европейски институции и европейските правителства механизми, които могат да бъдат използвани за принудителното рекапитализиране на банките.

Новите тестове са мълчаливо признание за това, че предишните два кръга стрес тестове, проведени от регулатора, не са били достатъчно сериозни. Стъпката е предприета, след като германският канцлер Ангела Меркел обяви, че страната й е готова да рекапитализира банките си, ако това е необходимо.

Меркел заяви, че на срещата на европейските лидери след две седмици би желала да обсъди координиран план в подкрепа на европейския банковия сектор.

„Времето ни притиска и мисля, че трябва да вземем решение бързо“, заяви Меркел след срещата си с Европейската комисия (ЕК) в Брюксел.

По думите на високопоставени представители на европейската администрация, цитирани от Financial Times, EBA е инструктирана да оцени точното количество свеж капитал, необходим за рекапитализирането на банковия сектор във всяка отделна страна.

Източниците на FT настояват, че стъпката не означава, че лидерите на Европейския съюз (ЕС) подготвят фалита на Гърция. Според тях това е просто предпазна информативна мярка, която ще помогне при преговорите за рекапитализирането на банковия сектор в съюза.

Последна актуализация: 06:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
МВФ предлага на ЕЦБ да печатат евро за да се "спаси" еврозоната ! По-точно, казват им: да гасят пожар с бензин!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Естествено......хората почнаха да си търсят парите, а банките ги нямат, защото са само виртуални......добър учител имат европейците в лицето на американците, няма що.....!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още