IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу: Европейският съюз трябва спешно да стабилизира банките

Европейската комисия ще направи предложение за общи облигации на еврозоната до края на годината, е заявил нейният председател пред Европейския парламент

18:21 | 12.10.11 г.
<p>
	Жозе Мануел Барозу. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жозе Мануел Барозу. Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейската комисия (EK) Жозе Мануел Барозу изложи план за подкрепа на еврозоната и банковия сектор, съобщиха ВВС и Ройтерс.

В реч пред членовете на европейския парламент той заяви, че банките трябва да увеличат стабилността си чрез увеличаване на резервите и ликвидните си активи.

По думите му, банки, които са получили подкрепа от Европейския инструмент за финансова стабилност не трябва да изплащат дивиденти и бонуси. Според ЕК това представлява „всеобхватен отговор“ на европейската дългова криза.

Европейските лидери трябва да се споразумеят за решителни действия по отношение на Гърция и за координиран подход за стабилизиране на банките на срещата си на 23 октомври, смятат от ЕК.

Според Барозу настоящият план се явява „пътна карта“ за възстановяване на доверието в еврозоната и Европейския съюз и дава сигнал за събиране на силите за намеса в еврозоната, ускоряване на политиките за икономически растеж и изграждане на по-добро икономическо управление.

„Доверието може да бъде възстановено чрез незабавно разгръщане на всички елементи, необходими за разрешаване на кризата. Само в този случай ще можем да убедим нашите граждани, нашите международни партньори и пазарите, че разполагаме с решения, отговарящи на предизвикателствата, пред които са изправени всички икономики“, е казал председателят на ЕК, цитиран в съобщението.

„За възвръщане на доверието трябва да разрешим проблема с държавните дългове. Следователно трябва спешно да стабилизираме банките, защото на практика тези два проблема – разпространението на кризата и банките – в момента са свързани, независимо дали го желаем или не“, е заявил той пред депутатите.

„Това трябва да бъде съгласувано от държавите-членки, Европейският банков регулатор, Европейската централна банка и Европейската комисия“, е добавил той.

По думите му ЕК ще направи предложение за общи облигации на еврозоната до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още