IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу призова за координирана рекапитализация на банките

Това е най-категоричният призив на представител на европейските власти за координирани действия с цел възстановяване доверието в банковия сектор

14:33 | 06.10.11 г.
<p>
	Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Снимка: Ройтерс</p>

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу препоръча координирана рекапитализация на банките, предаде Ройтерс.

„Предлагаме страните-членки на Европейския съюз да предприемат координирани действия по рекапитализация на банките и да ги „изчистят“ от „токсичните“ активи, които имат“, каза Барозу в телевизионно интервю.

Това е и най-категоричният призив на представител на европейските власти за координирани действия по въпроса с възстановяването на доверието в банковия сектор, което беше силно разклатено заради дълговата криза.

Германският канцлер Ангела Меркел също даде подкрепата си за рекапитализация на европейските банки. Тя намекна, че въпросът вероятно ще бъде обсъден на предстоящата среща на върха на Европейския съюз на 17 и 18 октомври. 

Междувременно, Европейският банков регулатор съобщи, че започва нови стрес тестове за европейските банки, които ще идентифицират именно недостигът на капитали.

Много от банките срещат затруднения да намират финансиране от пазарите заради опасенията на инвеститорите от директните експозиции на финансовите институции към държавен дълг на страни от периферията на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още