IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жан-Клод Юнкер предлага десет стъпки за спасяване на еврото

Председателят на съвета на финансовите министри на ЕС иска изплащането на дивиденти на данъкоплатците, участвали в спасяването на банки

10:40 | 12.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Жан-Клод Юнкер предлага десет стъпки за спасяване на еврото

Председателят на съвета на финансовите министри на ЕС и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер предлага план от 10 точки за разрешаване на дълговата криза в еврозоната, включващ автоматични санкции за фискално безотговорните правителства, разширяване на правомощията на Европейската комисия (ЕК) и изплащането на дивиденти на данъкоплатците, участвали в спасяването на банки, съобщава Ройтерс.

“Не може просто да им даваме пари. Трябва да сме сигурни, че тези които предоставят капитал под каквато и да е форма ще бъдат представени в управлението на банките – в надзорните бордове, бордовете на директорите и мениджмънта – и ще участват при разпределението на печалбите“, посочва Юнкер.

След срещата на финансовите министри от еврозоната преди седмица Юнкер намекна, че  инвеститорите в гръцки облигации ще трябва да понесат по-големи загуби, подсилвайки опасенията, че вторият спасителен план за страната може и да се провали.

„Колкото до участието на частния сектор, трябва да имаме предвид, че от решението, което взехме на 21 юли, настъпиха известни промени“, заяви Юнкер след срещата в Люксембург.

Финансовите министри на страните от еврозоната разгледаха възможността за промяна на договорения през юли втори финансов пакет за Гърция на стойност 159 млрд. евро, който предвиждаше 50 млрд. евро участие на частния сектор чрез „доброволна“ подмяна на акции, която според анализаторите би означавала преструктуриране на гръцкия дълг с 21%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още