IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите капиталови изисквания може да свият европейския банков сектор

Банките по-скоро биха продавали активи, отколкото да набират скъп капитал, за да посрещнат изискванията за капиталова адекватност, пише FT

11:52 | 13.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Новите капиталови изисквания може да свият европейския банков сектор

Водещи европейски банки заявиха, че по-скоро биха продавали активи, отколкото да набират скъп нов капитал в случай, че се наложи да посрещнат задължителните изисквания за капиталова адекватност, обсъждани в Европейския съюз (ЕС).

Това би довело до още по-сериозно свиване на кредитирането за отслабващата европейска икономика, пише Financial Times.

Този радикален подход, предложен от две от големите френски банки - BNP Paribas и Société Générale, ще бъде възприет и от банки в Италия, Испания и Германия, посочват банкери.

„Защо да набираме капитал, когато цената на акциите е толкова ниска?“, пита шеф на банка от еврозоната. Акции на банките от еврозоната се търгуват средно на нива от едва 60% от счетоводната им стойност.

Друг топ банкер заявява: „Фундаментално грешно е да набираме нов капитал точно сега. Трябва да понижим ливъриджа си“.

Въпреки това стратегията за „свиване“ на банките вероятно няма да се хареса на политиците и регулаторите, ако това ще означава секторът да отпуска по-малко кредити за потребителите, с което да застраши крехкото възстановяване в еврозоната, предупреждават анализатори.

Европейските компании разчитат на банките за 80% от финансирането си, докато зависимостта на американския бизнес е едва 30%.

В сряда Жозе Мануел Барозу, президент на Европейската комисия (ЕК), представи общите условия на план за задължително рекапитализиране на основните европейски банки.

Планът изисква „временно по-високо съотношение на капиталова адекватност“, както и ограничения при изплащането на дивиденти и банкови бонуси.

Барозу не обяви какво ще бъде новото съотношение, но според източници на Financial Times европейският банков регулатор (EBA) вероятно ще поиска съотношението между капитала от първи ред на банките (tier-1) и рисково претеглените им активи да е най-малко 9%.

На правителствата ще бъде поставен краен срок до април или до юли идната година да довършат рекапитализацията на банките си, в случай, че финансовите институции не са се справили сами.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още