IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандинавските банки предлагат най-добро убежище от вълната на рекапитализации

Те притежават незначителни експозиции към периферията на еврозоната и в същото време са по-добре капитализирани от повечето финансови институции на континента, посочва UBS

17:29 | 21.10.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Скандинавските банки предлагат най-добро убежище от вълната на рекапитализации

Скандинавските банки могат да предложат на инвеститорите най-сигурно убежище от задаващата се вълна от рекапитализации, която заплашва да понижи цената на акциите на европейските финансови институции, се казва в изследване на UBS AG, цитирано от Bloomberg.

„Това е много атрактивна дестинация за европейските инвеститори, които искат да се защитят от проблемите в еврозоната“, казва Ник Дейви, анализатор на UBS.

Скандинавските банки, сред които Nordea Bank AB и DnB NOR ASA, притежават незначително количество облигации на засегнатите от дълговата криза европейски страни и в същото време са по-добре капитализирани от повечето финансови институции на континента.

Изпълнителният директор на Nordea Кристиян Клаусен тази седмица обяви, че банката не възнамерява да емитира акции. В същото време скандинавските правителства могат да се похвалят с едни от най-ниските бюджетни дефицити в света.

Норвегия на практика има най-големия бюджетен излишък от всички страни с първокласен кредитен рейтинг – факт, който предлага допълнителна защита за инвеститорите.

При отварянето на борсата в Осло тази сутрин, акциите на DnB NOR се повишиха с 3,2%, представяйки се по-добре от Индексът на Bloomberg за Европейските финансови институции, проследяващ 46 банки, който се повиши с 1,9%. Nordea стартира сесията с ръст от 1,8% в Стокхолм.

В Норвегия „банковият сектор е платежоспособен, има задоволителна доходност и ниски загуби от лоши кредити“, казва шефът на норвежкия финансов регулатор Мортен Балтзерсен. „Тези фактори са добра отправна точка за справяне с потенциалните предизвикателства“, допълва той.

На 18 октомври шведският финансов министър Андерс Борг заяви, че той не вижда „непосредствена необходимост“ шведските банките да повишават капиталовите си буфери.

Европейският съюз (ЕС) може да поиска от банките в региона да повишат капиталовата си адекватност до 9%. Крайният срок за това може да е средата на 2012 г., заяви по-рано тази седмица германският финансов министър Волфганг Шойбле, цитиран от източници на Bloomberg. Това е почти 7 години преди изтичането на крайния срок за въвеждане на новите превила за капиталова адекватност на Базелския комитет за банков надзор.

През третото тримесечие на годината Nordea, най-голямата скандинавска банка, е имала съотношение на капиталова адекватност от 9,2%. В края на второто тримесечие за DnB NOR този показател е бил 11,7%.

Скандинавските банки са сред малкото финансови институции в Европа, които все още имат достъп до облигационните пазари. Освен тях пазарно финансиране през последните месеци са получавали единствено германските Deutsche Bank AG и Commerzbank AG, базираната в Лондон HSBC Holdings и холандската Rabobank International.

Nordea няма „директна експозиция“ към облигации на Португалия, Италия, Ирландия, Гърция или Испания, се казва в изявление на банката от 19 октомври. По-малко от 1,3% от активите на шестте най-големи норвежки банки са свързани с въпросните страни, обяви норвежкият финансов регулатор през юни.

Норвегия, която трансферира по-голямата част от приходите си от добив на нефт към държавен инвестиционен фонд, възлизащ на 530 млрд. долара, не беше засегната от европейската дългова криза. Безработицата в страната е най-ниската в Европа - едва 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
prodigal
преди 12 години
Всичко това за скандинавските банки е.. така, все пак са си провинциални банки на фона на големите европейски такива, а и всичките тези приказки за принудителна (и с нищо не наложителна) национализация на водещите банки в света, по случайност половината европейски, са крайно несериозни и това личи от реакциите на мениджмънта им - смесица от насмешка, граничеща с арогантност, и яд от толкова глупост наоколо. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още