IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежката Statoil откри голямо находище на петрол в Северно море

Общият обем е между 500 млн. и 1,2 млрд. барела петролен еквивалент, чиято цена може да достигне 40 млрд. долара

11:43 | 17.08.11 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Норвежката петролна групировка Statoil ASA откри голямо находище на нефт в норвежкия шелф в Северно море, съобщиха от компанията, цитирани от РИА „Новости“.

На 8 август от Statoil обявиха, че според предварителните оценки залежите на петрол в участъка Aldous Major South са между 200 и 400 млн. барела петролен еквивалент, и че находището може да е свързано с участъка Avaldsnes, открит от шведската компания Lundin Petroleum.

Днес от норвежката групировка съобщиха, че двете находища са свързани и общата оценка на запасите е между 500 млн. и 1,2 млрд. барела петролен еквивалент, чиято цена може да достигне 40 млрд. долара.

„Това може да се превърне в най-голямото откритие на петролно находище през 2011 г.“, заяви Тим Додсън, вицепрезидент на Statoil за проучванията.

„Норвегия няма такова откритие от средата на 80-те години на ХХ век, когато започна активното усвояване на морския шелф. Това още веднъж потвърждава, че норвежкият континентален шелф ще остане привлекателно място за проучване за петролни запаси“, добави Додсън, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Нетната печалба на Statoil за първите 6 месеца на годината нарасна 3,1 пъти до 43,1 млрд. норвежки крони (около 8,06 млрд. долара) в сравнение с аналогичния период на 2010 г.

Приходите на компанията за периода са 28,86 млрд. долара, което е с 24% над миналогодишния показател.

През второто тримесечие обаче добивът е намалял с 13,5% спрямо същия период на 2010 г. до 1,692 млн. барела петролен еквивалент дневно.

Най-голям дял в Statoil има норвежката държава – 67%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
melon
преди 12 години
Добре, че не е в България откритието.Щяха да го дадат на концеция за 0,5 процента от добива, а взетото под масата щеше да бетонира всички планини и брегове в държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Tradanza
преди 12 години
След тази новина е време от Лукойл леко да повишат цената на горивата с 10-15% за да изгладят настъпилите пазарни колебания от изненадващата новина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още