IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасителният фонд за еврозоната може да бъде подкрепен от Китай и Бразилия

Специален инвестиционен инструмент, финансиран от тези страни, може да бъде прикрепен към фонда или да бъде обвързан с МВФ, разкрива Ройтерс

17:21 | 24.10.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
Спасителният фонд за еврозоната може да бъде подкрепен от Китай и Бразилия

Най-вероятно европейският спасителен фонд (EFSF) ще бъде използван за застраховане на облигации на силно задлъжнели страни, като за целта ще бъде подкрепен от специален инвестиционен инструмент, който ще се финансира чрез фондове от Китай и Бразилия съобщава Ройтерс, цитирайки официален европейски източник.

След срещата на европейските лидери в неделя източници на Ройтерс посочиха, че комбинацията от тези две идеи е на път да получи подкрепата на общността.

Един от източниците на Ройтерс подчертава, че към EFSF може да бъде прикрепен специален инвестиционен инструмент, докато според друг, новият инвестиционен инструмент ще бъде обвързан с Международния валутен фонд (МВФ). Опциите трябва да бъдат конкретизирани до новата среща на върха, насрочена за сряда. В заключителния документ от срещата в неделя МВФ се идентифицира като евентуален партньор.

"G20 ще гарантира, че МВФ разполага с адекватни ресурси, за да изпълнява систематичните си задължения и в същото време ще разгледа възможността за осигуряване на допълнителни средства от страни с големи валутни резерви", се посочва в заключенията.

Китай, който разполага с най-големия валутен резерв в света може да се превърне в един от основните донори на МВФ. Държавният инвестиционен фонд на страната управлява активи за 230 млрд. долара.

Страните от еврозоната искат да подсилят EFSF, но без директно да инжектират допълнителни средства поради общественото недоволство и опасността Франция да изгуби първокласния си кредитен рейтинг. Париж искаше EFSF да бъде превърнат в банка и така да получи директен достъп до фондовете на Европейската централна банка (ЕЦБ). Германия обаче отхвърли тази възможност с аргумента, че подобна стъпка би нарушила договора за ЕС. ЕЦБ също изрази несъгласие.

Ето защо Германия се застъпва за идеята EFSF да гарантира първоначалните 20-30% от потенциалните загуби по новоиздадените испански и италиански облигации и по този начин да възстанови доверието на пазарите.

В подкрепа на подобна застрахователна схема МВФ може да създаде специален инвестиционен инструмент, който да използва фондове от цял свят. Все още няма информация за евентуалния размер на подобен инструмент.

„Това е една от опциите. Не мога да кажа дали е най-вероятната, но тя е на масата“, казва един от източниците на Ройтерс.

В замяна на помощта Китай даде сигнал, че очаква Европа да гарантира свободния търговски и инвестиционен обмен между двата пазара, както и официално да признае Китай за пазарна икономика. При липсата на подобен статус, китайските компании могат много по-лесно да бъдат обвинявани в дъмпингови практики.

Китай се присъедини към световната търговска организация (СТО) през септември 2001 г. след 15 години на преговори. СТО заявява, че ще признае Китай за пазарна икономика едва през 2016 г.

Липсата на статус на пазарна икономика позволява на останалите страни да налагат допълнителни данъци върху китайските стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Решение има , то е да оставят страните които са задлъжняли прекалено да фалират и по този начин да спрат да трупат дългове в бъдеще , защото никой не би им заел пари.Те могат да ги спасят до време , могат и банките да спасят , но в един момент ЕС ще се окаже натоварен с ангажименти , и включително и финансови които не може да изпълни и тогава съюзът ще се разпадне и еврото ще си отиде заедно с него , но ще си отидат и дълговете и кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
data
преди 12 години
Решението е едно , всички го знаят , пазарите го искат , въпросът е кога т.н. европейски лидери ще им стиска да го приложат . Европейските глобални облигации е единственното решение - ще намали напрежението , ще удовлетвори пазарите и всичко ще си дойде на местото . Това естественно ще доведе до фискална и политическа консолидация . Въпросът е не дали - а кога .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
edimi
преди 12 години
Абсолютно! ...сега - Всяка коза за неин крак, всяка държава със свои данъчни закони и финансови правила иииии....не на последно място валута която си няма държава....и държави които си нямат валута.....те тоз` световен експеримент - тц! очевидно не го бъде.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
ЕС може да се самофинансира като се напечата ново евро. Това предлага Франция - EFSF да стане банка и да се напълни с "новонапечатани" пари. Но въпроса е структурните проблеми да се преодолеят. А това може да стане само ако има общо федерално управление на общността. Няма как да има развитие, а националните правителства да си гледат само в своята паница както до сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
еми еврозоната сама си е виновна. като се отпуснеш по течението така става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Дааа няма мърдане.. Китай подкрепя еврозоната, а еврозоната трябва да се прости с голяма част от работните си места, щото всичко ще се внася от Китай. Яко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още