IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Guardian: Франция и Германия са близо до сделка за 2 трлн. евро

Британският всекидневник цитира високопоставени дипломати, според които спасителният фонд за еврозоната, възлизащ на 440 млрд. евро, ще бъде увеличен 5 пъти

12:02 | 19.10.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Guardian: Франция и Германия са близо до сделка за 2 трлн. евро

Британският всекидневник Guardian обяви вчера, че Франция и Германия са се договорили да увеличат спасителния фонд за еврозоната до 2 трлн. евро. Публикацията повиши щатските индекси и еврото, въпреки съмненията за реалността на подобно споразумение, пише Ройтерс.

Високопоставен източник от еврозоната е заявил пред Ройтерс, че не знае за подобна сделка.

По-рано тази седмица германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че европейските лидери едва ли ще постигнат цялостно решение на дълговата криза на една единствена среща.

Guardian, цитира високопоставени дипломати от Европейския съюз (ЕС), които посочват, че спасителният фонд за еврозоната възлизащ на 440 млрд. евро ще бъде увеличен 5 пъти, за да гарантира сигурността на изпитващи затруднения правителства и банки в случай, че Гърция или друга страна от региона фалира.

Според Guardian, увереността че планът ще бъде приет на срещата в неделя се увеличава, след като Moody's  предупреди, че може да постави първокласния „ААА“ рейтинг на Франция под наблюдение с перспектива за възможно понижение, като се позова на цената за спасяването на френските банки или някои страни от еврозоната.

След публикуването на информацията щатските индекси и еврото се повишиха, въпреки че повечето трейдъри заявиха, че ще изчакат резултатите от срещата.

Ако е вярна, „новината ще е това, за което пазарът се надяваше, а 2 трлн. изглеждат правилната сума“, казва Брайън Долан, главен стратег на Forex.com в Бедминстер, Ню Джърси. Той обаче допълва, че не приема публикуваната информация като чиста монета.

Според Guardian, Франция и Германия са се договорили, че европейските банки ще бъдат рекапитализирани, за да посрещнат изискването на европейския банков регулатор капиталовата им адекватност да е не по-ниска от 9%. Регулаторът поиска рекапитализирането на банките след проучване на нивата на експозиция на 60-70 системно важни банки.

Въпреки, че според официалната позиция френските и германските банки ще успеят сами да покрият новите нива на капиталова адекватност, банките на някои други страни може да изпитат нужда от подкрепата на правителствата или разширения спасителен фонд.

Според всекидневника Берлин и Париж са близо и до споразумение за увеличаване на участието на частния сектор във втория спасителен план за Гърция.

През юли лидерите на еврозоната се съгласиха доброволното участие на облигационерите да достигне 21%, но влошените финансови условия принудиха Германия да поиска частните кредитори да поемат загуби от 50%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още