IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия помрачи надеждите за скорошен изход от дълговата криза

Говорител на кабинета в Берлин омаловажи предположенията, че срещата на ЕС на 23 октомври означава край на кризата

20:39 | 17.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Германия помрачи надеждите за скорошен изход от дълговата криза

Говорителят на германския канцлер Ангела Меркел днес обезкуражи очакванията, че предстоящата среща на върха на ЕС в неделя ще реши европейската дългова криза, заявявайки, че това е само "важна стъпка" по един дълъг път, който ще продължи и през голяма част от идната година, съобщава Асошиейтед прес.

Първоначално надеждите бяха големи, след като по-рано този месец Меркел и френският президент Никола Саркози заявиха, че срещата на ЕС ще донесе всеобхватен отговор с мерки за борба с дълговата криза, припомня АП.

До голяма степен се очаква един такъв план да се съсредоточи върху облекчаване на гръцкото дългово бреме, увеличаване на банковия капитал, засилване на ефективността на спасителния фонд в еврозоната.

Говорителят Щефен Зайберт обаче, омаловажи предположенията, че това означава край на кризата. 

Междувременно, германската централна банка Bundesbank предупреди днес, че най-голямата европейска икономика е застрашена от забавяне на растежа през идните месеци заради дълговата криза в еврозоната.

В септемврийския си бюлетин Bundesbank отбелязва, че вече са се появили признаци за спад на поръчките в промишлеността. Компаниите в ключовия за страната промишлен сектор също са намалили очакванията си.

Все пак банката очаква Германия да отчете стабилен темп на нарастване за трите месеца до края на септември и икономиката да се е възстановила след второто тримесечие, когато растежът бе почти в застой.

През първите три месеца на годината икономическият растеж на Германия бе 1,3 процента.

Възстановяването на частното потребление и промишленото производство би трябвало да подпомогнат икономическия растеж за третото тримесечие, прогнозира банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още