IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасителният план за еврозоната започва да придобива очертания на срещата на Г-20

Може да се стигне до по-сериозни загуби за държателите на гръцки дълг, по-високи нива на капиталова адекватност за банките и по-голяма подкрепа от страна на МВФ

19:32 | 14.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Спасителният план за еврозоната започва да придобива очертания на срещата на Г-20

Европейските политици обсъждат спасителен план, който вероятно предвижда по-сериозни загуби за инвеститорите от преструктурираното на гръцкия дълг, по-високи нива на капиталова адекватност за банките и по-голяма подкрепа от страна на Международния валутен фонд (МВФ), пише Bloomberg.

Информация за елементите на плана се появи, след като финансовите министри и централните банкери на страните от групата на Г-20 започнаха разговори днес в Париж, в търсене на изход от продължаващата вече две години европейска дългова криза.

Подчертавайки нуждата от решителни действия, вчера Standard & Poor’s понижи рейтинга на Испания за трети път през последните 3 години. Данни разкриват също, че през последния месец 8-те най-големи американски фонда на паричния пазар са понижили почти наполовина финансирането си за френските банки. 

„Налице е усещането, че време за губене няма“, казва Ерик Чани, главен икономист на AXA SA, вторият по големина застраховател в Европа. „Натискът върху европейците да намерят решение ще бъде огромен“.

Европейските лидери могат да финализират плана си на срещата си на 23 октомври и да го представят пред страните от Г-20 на 3-4 ноември. Европейският индекс Stoxx 600 е на път да приключи с печалби трета поредна седмица поради оптимизма, че политиците ще намерят изход от ситуацията.

Целта е да бъде договорено това, което Париж и Берлин наричат „устойчиво“ решение на кризата, довела Гърция до ръба на фалита и предизвикваща нестихващи сътресения на световните пазари.

Три месеца, след като банките и застрахователите се съгласиха на доброволни загуби от 21% върху гръцките облигации, които притежават, те вероятно ще се окажат принудени да отпишат още по-голяма част от гръцките си активи. Германските банки се готвят да понесат загуби от 50-60%, посочват запознати с проблема пред Bloomberg.

„Преструктурирането на гръцкия дълг, ако се случи, трябва да бъде извършено единствено след внимателна и съвестна подготовка, така че да няма допълнителни инциденти, а пътят за провеждането на структурни реформи да бъде разчистен“, казва германският канцлер Ангела Меркел.

Последна актуализация: 06:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още