IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС намекна, че кредиторите на Гърция може да отпишат половината от дълговете й

Седем страни, сред които и Германия, са поискали 50% преструктуриране на гръцкия дълг спрямо предвижданите 21%, разкрива Bloomberg

16:23 | 04.10.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
ЕС намекна, че кредиторите на Гърция може да отпишат половината от дълговете й

Европейските правителства намекнаха, че инвеститорите в гръцки облигации ще трябва да понесат по-големи загуби, подсилвайки опасенията, че вторият спасителен план за страната може и да се провали, пише Bloomberg.

Финансовите министри на страните от еврозоната обсъждат промяна на договорения през юли втори финансов пакет за Гърция на стойност 159 млрд. евро, който предвиждаше 50 млрд. евро участие на частния сектор чрез „доброволна“ подмяна на акции, която според анализаторите би означавала преструктуриране на гръцкия дълг с 21%.

„Колкото до участието на частния сектор, трябва да вземем под внимание, че от решението, което взехме на 21 юли, настъпиха известни промени“, заяви премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер по-рано днес, след срещата на финансовите министри в Люксембург. „Това, което обсъждаме, са технически детайли“.

Наред с плановете за разширяване на спасителния фонд за еврозоната, който за момента е в размер на 440 млрд. евро, преразглеждането на пакета за Гърция е следствие от нарастващите опасения за неспособността на Европа да овладее дълговата криза, продължаваща вече 18-ти месец.

Проблемите в Европа допринесоха за понижаването на глобалните индекси през последното тримесечие – най-големият спад след първоначалния колапс на фондовите пазари, последвал фалита на Lehman Brothers през 2008 г. 

Европейските индекси се понижиха за трети пореден ден, като инвеститорите продължават да избягват облигациите на по-рисковите страни поради страховете, че кризата излиза извън контрол. От август еврото е поевтиняло с 8% до 1,3169 долара тази сутрин.

Единната европейска валута се понижи до най-ниските си нива спрямо японската йена за последните 10 години и това изостри японските критики за управлението на кризата. Пред репортери в Токио японският финансов министър Юн Азуми призова за „по-прозрачна“ спасителна стратегия, която би позволила „овладяването на прекомерната сила на йената и слабостта на еврото“.

Последна актуализация: 04:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
МВФ предлага на ЕЦБ да печатат евро за да се "спаси" еврозоната ! По-точно, казват им: да гасят пожар с бензин!!!Има атака срещу еврозоната от различни сили и лобита в САЩ. Американците от години борят кризата като печатат пари, те нямат идея за друг механизъм. Банката Голдман Сакс помогна на Гърция да влезе в еврозоната, техните консултанти фалшифицираха икономическите показатели на страната, за да изпълни тя критериите по присъединяване. Гръцките банки оперират с българските финанси, това не е тайна за никой. Големи хедж фондове в САЩ са направили тежки залози срещу еврото в очакване единната валута да се обезцени до равенство с щатския долар заради фискалната криза в Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
aristotel
преди 12 години
"Тройно е нараснало за четири години и количеството на желаещите да заминат за чужбина и да се установят там трайно. През 2007 година тези хора са били едва 4,7 на сто от населението, а сега надхвърлят 9 процента. Една четвърт от тях декларират, че КАТЕГОРИЧНО НЕЖЕЛАЯТ ДА ЖИВЕЯТ В БЪЛГАРИЯ. Една пета от емигрантите ни навън пък не се интересуват от ставащото в родината им, докато са в чужбина."А тея се притесняват за избори. И апел към политиците да към вас ДРУГАРИ ще изпъдите всички млади и трудоспособни българи и за вашите ОТРОЧЕТА ще работят пенсионерите, болните и страхливите и хората които не могат да оставят семействата си по ред др. причини. А сега може да си чешете езиците с вашите марионетки като РЗС, Атака и др.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
aristotel
преди 12 години
И нищо ново под слънцето пак ще го изд--т бедните. И какъв е проблема на *** ? В Гръцко пенсията е 800 евро тук ако средната раб. заплата е 800 лв. пак ще е добре. защото извън СОФИЯ е плач и сълзи. Фирмите неплащат. плащат под масата и то под границата от 270 лв. и ми пишат по весниците, че сме пестили ТРОЙНО и забележете фирмите и домакинството ЗАЩО не ги разделят за да се уверим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Netisan
преди 12 години
Че какво му е интересното сега? Без рестарт играта няма да продължи. Тогава ще започне интересното. Ще почакаме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
aikmana
преди 12 години
Мале, мале...става все по-интересно май?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още