IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Не приемам съветите на моя екип за преструктуриране на гръцкия дълг

Ако се опитаме да действаме сами, накрая ще изпаднем в ситуацията на Швейцария, чиято валута е толкова скъпа, че вече не може да изнася нищо, посочи германският канцлер

12:46 | 05.10.11 г. 19
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ангела Меркел и Георгиос Папандреу.<em>&nbsp;Снимка: Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел и Георгиос Папандреу. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел втвърди съпротивата си срещу издаването на общи европейски облигации, посочвайки, че инвеститорите, мечтаещи за единичен акт, който да сложи край на дълговата криза в еврозоната ще бъдат разочаровани, пише Bloomberg.

Страните от еврозоната трябва да постигнат съгласие, „че дните когато можеше да живеем, надхвърляйки възможностите си, са приключили веднъж завинаги“. Еврозоната трябва да насочи усилията си към понижаване на дълговете нива за „много години“ напред, заяви Меркел в реч пред членове на Християндемократическия съюз.

Отхвърляйки за пореден път възможността за фалит на Гърция, тя заяви, че издаването на общи европейски облигации не е решение на проблемите, произтичащи от Гърция, въпреки че някои може и да мечтаят за „голям взрив“, който изведнъж да сложи край на дълговата криза. „Който вярва в това, той си няма и идея за икономическата реалност“, посочва тя.

Меркел потвърди позицията си преди предстоящите днес разговори с президента на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозо в Брюксел и срещата си с френския президент Никола Саркози на 9 октомври в Берлин. Лидерите на двете най-големи европейски икономики ще разговарят, след като финансовите министри от региона не успяха да успокоят страховете, че приемането на втория спасителен пакет за Гърция може и да се провали.

Евентуалният фалит на Гърция би имал непредвидими последици и ще предизвика спекулативни атаки срещу други силно задлъжнели страни от еврозоната. При подобен сценарий германската икономика може да изпадне в рецесия, казва Меркел. Ако позволим Гърция да фалира, това ще предизвика „гигантски срив на доверието“ към европейските облигации.

„Никой не може да каже със сигурност какво ще се случи ако Гърция фалира“, посочва тя. „Преди да се впусна в подобно приключение, бих искала да знам дали наистина може да се справим с него и ще успеем ли да контролираме ситуацията?“

Меркел заяви, че „целият й екип от икономически съветници“ настояват, че гръцкият дълг трябва да бъде преструктуриран – съвет, който тя не е готова да приеме.

„Ако кажем на дадена страна: "Ще намалим дълговете ви наполовина – това е страхотна сделка", тогава и останалите незабавно ще почукат на вратата и ще поискат същото“.

„Можете да отворите вестниците и ще видите, че се води широк обществен дебат“, казва тя. „Аз не съм икономист или анализатор, аз съм начело на германското правителство, което трябва да се фокусира върху последствията от всяка стъпка, която предприемаме“.

Меркел посочва, че е „дълбоко убедена“, че проблемите на Европа могат да бъдат решени със съвместни усилия.

„Солидарността ще се окаже по-евтина, отколкото ако се опитаме да действаме сами и накрая да изпаднем в ситуацията на Швейцария – валутата им е толкова скъпа, че те вече не са в състояние да изнасят нищо. Ако тръгнем сами, това няма да се окаже пътят към по-доброто бъдеще“.

„Трябва да продължим с изпълнението на мисията, започната от бившия канцлер Хелмут Кол, който след  обединението на Германия през 1990 г. взе политическото решение в полза на еврото", призовава Меркел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 0
prodigal
преди 12 години
Ако кажем на дадена страна: "Ще намалим дълговете ви наполовина това е страхотна сделка", тогава и останалите незабавно ще почукат на вратата и ще поискат същото.От една страна е права, от друга Гърция не може да обслужва задълженията си, освен ако не се заменят с дълг с много дълъг матуритет и ниска лихва. Предполагам нещо подобно ще измислят. Проблема с дълга на Гърция е имиджов, а не толкова финансов, все пак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 1
all_trader2
преди 12 години
при нас Дянков краде за Световната банка а Биби ходи и дрънка глупости на изпростелия максимално български народ - истинатата е че не сме толкова бедни просто онези в Парламента се спукаха да ни крадат и продават!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 2
stone kold
преди 12 години
евалата патилане ........................ каза им го то4но и ясно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 20 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Никой нормален човек, не одобрява, кражбата! Това са просто фактите около казуса Гърция. Банките крадат в световен мащаб, гърците крадат от банките на принципа, защо само ония да ядат от баницата. При тях поне, доста отива за народа им, да живеят добре(взимат, но и дават), за разлика от нашето корумпирано правителство, което краде от народа си, като нищо не се връща към него. БГ политиците крадат най-много за себе си и отчасти за бандитският ЕС и САЩ, а българският народ само *** мухите. В това отношение гръцкото правителство е много по-хуманно от нашето....не мислите ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 3
stone kold
преди 12 години
викат му ген затова ше са по добре тук разни *** ни лъготят как било нормално да сме зле при комунизма ни плашеха с изгнилия запад сега пак ни плашат с него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 3
stone kold
преди 12 години
гърците всякога ше са по добре от нас запомнете го
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
Pivoley
преди 12 години
Ми, това не е ли КРАЖБА, според тебе? Подобни страни заслужават единствено презрението ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
Pivoley
преди 12 години
И след такава "перфектна" кредитна история кой смяташ, че ще даде на гърците и 1 евро през следващите десетилетия? Освен това, не ми отговори с какви пари гърците ще плащат пенсии от по 1000 евро и заплати от 1500 евро. след като в момента, в който обявят мораториум върху външния дълг ще секне каквото и да е външно финансиране. Гърциге ги чакат много тежки години. И нека те да служат за назидание на всички хитреци в ЕС, които си правят сметки да взимат пари и после да не ги връщат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Никой не може да каже със сигурност какво ще се случи ако Гърция фалира, посочва тя. Преди да се впусна в подобно приключение, бих искала да знам дали наистина може да се справим с него и ще успеем ли да контролираме ситуацията?Всичко е ясно казано!!! Може болният да е безнадежден , но по закон се прави 30мин. реанимация , а после умрелия се оставя 2 часа преди да се смъкне в моргата - да не би случайно да се събуди . Това са правилата на меидицината. От политиците също се очаква хуманност и човеколюбие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
Да не забравяме, че гърците си имат и икономика и туризъм, и инфраструктура, повечето направена с европейските пари, които утре няма да струват нищо. Това че ще им отрежат заемите, много не ги бърка. ЕВРОТО е ОБРЕЧЕНО в обозримо бъдеще и гърците това го знаят!!! Да обявят фалит, да излязат от еврото, да върнат драхмата, девалвират я, и така да изчистят нещата, а другите да пият солената вода ......Това са замислили "хитрите гърци". За това се бори гръцкия народ, за това са и протестите. Защо само те да го отнасят? А тези банки лихвари да излязат сухи от водата ли.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още