IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасителният план за еврозоната започва да придобива очертания на срещата на Г-20

Може да се стигне до по-сериозни загуби за държателите на гръцки дълг, по-високи нива на капиталова адекватност за банките и по-голяма подкрепа от страна на МВФ

19:32 | 14.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Спасителният план за еврозоната започва да придобива очертания на срещата на Г-20

Според анализаторите, финансово затруднените европейски банки не разполагат с необходимия капитал, за да абсорбират шока от дълговата криза и затова европейските лидери подготвят план, с който ще принудят финансовите институции да наберат най-малко 100 млрд. евро допълнителен капитал. Тези пари ще дойдат или от настоящите инвеститори, който не са особено ентусиазирани да участват в подобен план, или от държавите, които обаче могат да поставят допълнителни условия.

Европейският банков регулатор (EBA) възнамерява да приключи оценката си за капиталовите нужди на банките в региона преди срещата на финансовите министри от еврозоната, която ще предшества срещата на 23 октомври, заяви Джонатан Тод, говорител на Европейската комисия (ЕК).

От банките може да бъде поискано също и да повишат капиталовата си адекватност до 9% от 5-те процента, заложени в стрес тестовете от юли. Френският финансов министър Франсоа Бароан заяви, че 9% може да е „добро“ ниво.

По-рано днес премията, която инвеститорите изискваха, за да притежават 10-годишни френски облигации вместо еквивалентните германски бонове достигна рекордните 91,3 базисни пункта – най-високото ниво от въвеждането на еврото през 1999 г.

Редица страни, от Китай до Бразилия, обмислят евентуалното разширяване на оперативните фондове на МВФ, с цел да осигурят по-адекватна подкрепа за Европа. Разговорите са все още в начален стадий, тъй като потенциалните донори изчакват предложенията на Европа. Миналия месец шефът на Фонда Кристин Лагард заяви, че сегашните 390 млрд. долара, с които разполага МВФ, може да не се окажат достатъчни, за да посрещнат търсенето на заеми в случай, че състоянието на глобалната икономика се влоши.

„Развиващите се пазари и особено Китай усещат натиска да направят жест и да помогнат на Запада“, казва Дариуз Ковалски, стратег на базираната в Хонконг Credit Agricole CIB. „Те не искат да инвестират много, като се има предвид, че Западът сам е виновен за проблемите си, и ако могат да помогнат, те искат да го направят по начин, който им носи ползи и признание.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още