IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов спад на бизнес активността в еврозоната през октомври

Шансът икономиката на еврозоната да изпадне в рецесия през четвъртото тримесечие е значителен, коментира анализатор

14:31 | 24.10.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Нов спад на бизнес активността в еврозоната през октомври

Бизнес активността в еврозоната отбеляза нов спад през октомври, разкриват данни от индекс, публикувани днес. Негативната тенденция задълбочава опасенията, че стагнацията в региона може да прерасне в рецесия, пише Ройтерс.

Намаляващите поръчки и сривът на потребителското доверие доведоха до спад на производството в еврозоната за трети пореден месец и свиване на сектора на услугите за втори пореден месец.

През октомври индексът, проследяващ бизнес активността на хиляди европейски компании, Flash Markit Eurozone Services Purchasing Managers' Index (PMI) се е понижил до 47,2 пункта от 48,8 пункта през септември - значително под очакваните от анализаторите 48,5 пункта.

Всъщност нито един от 36-те икономисти, участвали в проучването на Ройтерс, не е допуснал, че индексът може да падне толкова много под границата от 50, разделяща растежа от свиването.

На фона на безуспешните опити на европейските лидери да договорят ефективен план за справяне с дълговата криза в региона данните на PMI не дават особен повод за оптимизъм.

„Повечето показатели говорят за това, че положението през идните месеци ще се влоши, а не обратното. Така че шансът икономиката на еврозоната да изпадне в рецесия през четвъртото тримесечие е значителен“, казва Крис Уилямсън, главен икономист на Markit.

Той посочва, че сегашното ниво на индекса, който исторически проследява икономическия растеж с висока степен на точност, е индикатор за тримесечен спад от близо половин процентен пункт.

Според проучване на Ройтерс, проведено по-рано този месец, шансът еврозоната да изпадне в рецесия е 40%. Икономистите очакват Европейската централна банка (ЕЦБ) да разхлаби валутната си политика до края на годината.

През октомври германската производствена активност се е понижила за първи път от 2 години. Единствената оптимистична новина е неочакваното възстановяване на сектора на услугите в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
Да, ама само у нас победа след победа и успех след успех;;;;;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още