IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия няма да купува европейски дълг

Бразилският финансов министър Гидо Мантега призова Европа сама да разреши проблемите си

18:09 | 26.10.11 г.
<p>
	Финансовият министър на Бразилия Гидо Мантега. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Финансовият министър на Бразилия Гидо Мантега. Снимка: Ройтерс

Бразилия отхвърли идеята да купува европейски дългови книжа, за да подпомогне овладяването на дълговата криза в еврозоната, съобщи CNBC.

Европейските страни сами лансираха идеята развиващите се икономики, сред които Китай и Бразилия, да осигурят финансиране на затруднените държави, като купуват дълг. Това би спомогнало за понижаване на лихвите по дълговите книжа и на разходите за заемни средства на Италия и Испания, например, отбелязва изданието.

Бразилският финансов министър Гидо Мантега обаче призова Европа сама да разреши проблемите си и заяви, че страната му няма никакви намерения да прави подобни инвестиции.

“Вярвам, че европейските страни нямат нужда от това Бразилия да им купи облигациите. Бразилия дори не обмисля подобна стъпка. Те трябва да намерят солидарно решение”, коментира той.

Все пак, Мантега потвърди, че Бразилия е готова да осигури финансова помощ чрез Международния валутен фонд (МВФ).

Бразилските власти оповестиха плана си да купуват европейски дългови книжа заедно с останалите държави от БРИКС. Планът обаче се прие скептично от групата. Анализатори пък коментираха, че само Бразилия не би могла да отдели достатъчно средства, така че планът за изкупуване на европейски дълг да има достатъчен ефект.

Вчера излезе информация, че МВФ обмисля да се включи в специален инвестиционен инструмент, който да емитира дългове и да използва приходите за купуване на облигации на затруднени европейски държави. Официално потвърждение обаче все още няма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още