IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавите от БРИКС обсъждат подкрепата си за задлъжняла Европа

Страните подготвят план за координирана помощ заради дълговата криза, вероятно ще увеличат инвестициите в дълг

12:16 | 14.09.11 г. 4
Държавите от БРИКС обсъждат подкрепата си за задлъжняла Европа

Представители на държавите от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР) ще се срещнат на 22 септември, за да обсъдят координирана помощ за Европа в условията на дългова криза, пише електронното издание EUObserver.com.

Китай и САЩ неколкократно призоваха европейските лидери да вземат мерки срещу разпространението на дълговите проблеми, допълва EurActiv.com.

“Следващата седмица ще се срещнем във Вашингтон, за да решим как да помогнем на Европейския съюз да се измъкне от тази ситуация“, коментира финансовият министър на Бразилия Гиду Мантега.

Страните обмислят да увеличат вложенията си в деноминирани в евро дългови книжа.

Според бразилския бизнес ежедневник „Valor" държавите от БРИКС подготвят план, който далеч надхвърля границите на Европа. Плановете на страните са да подпомогнат стабилизирането на световната икономика.

Изданието пише, че все пак развиващите се страни ще „играят на сигурно“, като ще увеличат инвестициите си в по-силните европейски държави, например Германия и Великобритания.

Междувременно Тhe Financial Times съобщи, че Италия се опитва да привлече китайски инвеститори в дълг. Според изданието финансовият министър Джулио Тремонти се е срещнал с шефа на China Investment Corporation, за да обсъдят възможността Пекин да изкупува италиански облигации.

Инвеститорите продължават да бъдат скептични за способността на лидерите на страните от еврозоната да решат дълговите проблеми на държавите си. Кредитните пазари залагат, че шансът Гърция да фалира е над 90%, затова и на последния аукцион на италиански петгодишни дългови книжа отново беше поискана рекордно висока лихва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
То май стана така, че по-голямата част от Европа дефакто е живяла в изкуствено висок стандарт. Така, че определено Европа заслужава шамар. ... по четирите бузи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
0pk
преди 12 години
Болен здрав носи :DНе виждам защо страни с по-нисък стандарт ще инвестират средства в дългове на страни с по-висок стандарт. Да могат ония да ядат и пият на гърба на други? Да не им е изпила чавка мозъка? Оставете европата да се спасява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Nikola666
преди 12 години
Шамар за Европа. Интересно как ще реагира Меркел. Дали ще преглътне гордостта и ще приветства Европа да бъде спасявана от развиващи се държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
mapto
преди 12 години
Великобритания сред силните европейски държави? Някой май е проспал последните години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още