IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция обяви нови мерки за намаляване на бюджетния дефицит

Извънреден данък върху имуществото и орязване на една заплата годишно от държавниците ще пълнят хазната, а благодарение на тях се очаква и бюджетен излишък през 2012 г.

09:51 | 12.09.11 г. 3
<p>
	Евангелос Венизелос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Евангелос Венизелос. Снимка: Ройтерс

Нови мерки за съкращаване на дефицита в държавния бюджет на стойност 2 млрд. евро за тази година обяви вчера гръцкият премиер и министър на финансите Евангелос Венизелос след спешно заседание на правителството в Солун, съобщи РИА Новости.

Според единодушното решение на министрите се въвежда еднократен извънреден данък върху недвижимото имущество, който трябва да компенсира недостига на приходи в държавния бюджет, предизвикан от рецесията.

Данъкът, чийто размер ще зависи от квадратурата на жилищата и ще засегне в най-голяма степен заможните гърци, "ще бъде на стойност между 0,5 евро и 10 евро за квадратен метър".

Той ще бъде включен в сметките за електричеството, за да бъде осигурено пълното му събиране, посочи Венизелос.

По думите му при изчисляването на данъка ще се отчита и настоящото семейно положение, включително броят на децата, има ли безработни и др. „Ще следим да бъде осигурена пълна социална справедливост“, увери министърът.

Средствата трябва да бъдат събрани до февруари, за да се отразят на бюджета за 2011 г.

Това ще позволи да бъде изпълнено строгото изискване на „тройката“ международни кредитори на Гърция – Европейският съюз, Международният валутен фонд и Европейската централна банка – за допълнителни мерки за покриване на недостига от 1,7 млрд. евро в бюджета за тази година.

През 2012 г. извънредният данък ще продължи да действа.

Освен това Венизелос обяви, че всички държавници, включително президентът, премиерът, депутатите, областните управители и кметовете ще внесат в бюджета по една заплата за тази година за подобряване на финансовите показатели на страната.

Той подчерта, че благодарение на извънредния имуществен данък и реализирането на други мерки през 2012 г. Гърция за първи път трябва да постигне бюджетен излишък.

На правителственото заседание е било взето решение за по-бързо приемане на бюджета за 2012 г. Проектобюджетът ще бъде представен на 3 октомври, за да може да бъде приет в парламента до 31 октомври, като същевременно ще бъде внесен и нов законопроект за данъчната система.

Венизелос обяви също, че ще се свърже „със световната общност на гръцките собственици на кораби, за да обсъди по какъв начин те ще участват на практика в общонационалните усилия за подобряване на финансите на страната“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Е хората ще се откажат от 14 заплата, това е голям жест от тяхна страна, иначе лошото е че точно собствениците са в доста лошо състояние притиснати от заеми и лошото положение на международния транспорт по точно морския
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
mehudi
преди 12 години
даа, собствениците на кораби. заради тях приеха гърция в ес, чудно е, че чак сега се сещат за тях (по-точното за техните пари). или просто досега не им бе позволено да се сещат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
dosadnik
преди 12 години
Toя ако си направи една липосукция, цела година в Гърция ще могат да ползват безплатен ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още